Kultura

Otvoren 23. Sarajevo Film Festival: Filmom Akija Kaurismakija "Druga strana nade"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Novo 23. po redu izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), najprestižnije filmske smotre u regiji jugoistočne Europe, otvoreno je u petak uz projekciju najnovijeg ostvarenja kultnog finskog redatelja Akija Kaurismakija "Druga strana nade".

Film za kojega je Kaurismaki na ovogodišnjem festivalu u Berlinu dobio nagradu Srebrni medvjed za režiju u Sarajevu je prikazan pred tisućama gledatelja  na projekcijama koje su istodobno upriličene u Narodnom kazalištu i otvorenom kinu "Metalac".

Kaurismakijeva priča publici u Sarajevu približila je posljedice ratnog pakla u Siriji kroz sudbinu Khalida koji se kao tražitelj azila dokopa Finske a tamo se sučeli s apsurdima nemilosrdne administracije, ksenofobijom ali i dobrotom i plemenitošću njemu potpuno nepoznatih ljudi koji iskazuju nesebičnu spremnost da mu pomognu.

U Sarajevo su povodom projekcije ovog filma stigli i neki od članova glumačke postave koju je odabrao Kaurismaki.

"San je svakog glumca surađivati s takvim redateljem", kazao je uoči otvaranja SFF-a nositelj glavne muške uloge Sherwan Haji, i sam Sirijac koji je zapravo prije ratnih sukoba u svojoj zemlji otišao u Finsku studirati glumu.

Estetika, likovi i dramaturgija filma tipični za cijeli Kaurismakijev stvaralački opus svojim jednostavnim jezikom ostavili su dojam na sarajevsku publiku kao što je to bio slučaj i s onom u Berlinu gdje je film pobrao nepodijeljene simpatije.

Na repertoaru ovogodišnjeg SFF-a je ukupno 235 filmova iz 54 zemlje od čega će 44 biti prikazana u okviru četiri natjecateljska programa.

O najboljem igranom filmu odlučit će žiri kojemu predsjedava meksički redatelj i scenarist Michel Franco a član žirija je i hrvatski glumac Goran Bogdan.

Selektorica Elma Tataragić kazala je u petak tijekom svečanog otvaranja SFF-a kako je pri odabiru filmova želja bila otkrivati nove talente ali i pružiti priliku za dodatnu afirmaciju već dokazanih autora.

Za nagradu "Srce Sarajeva" u najprestižnijoj kategoriji tako će se natjecati sedam ostvarenja od kojih su čak dva iz Gruzije i to "Strašna majka" u režiji Ane Urushadze te "Taoci" koje je režirao Rezo Gigineishvili. Tu su i albanski film "Buđenje dana" čiju režiju potpisuje Gentian Koci, iz Rumunjske dolazi film Emanuela Parvua "Meda ili ne tako sjajna strana stvari", tursku kinematografiju predstavljat će film "Zrno" u režiji Semiha Kaplanoglua, bugarsku "Pravci" u režji Stefana Komanaderova a iz Grčke dolazi "Sofijin sin" redateljice Eline Psykou. 

Sarajevska će publika moći vidjeti i jedan hrvatski igrani film iako će on biti prikazan izvan konkurencije a to je "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić.

Hrvatski su filmovi ipak u utrci za naslov najboljega u kategoriji kratkog filma a u tu su konkurenciju uvršteni "Plan A" u režiji Tomislava Luetića te "U plavetnilo" redateljice Antonete Alamat Kusijanović. 

U kategoriji dokumentarnog filma za nagradu se natječe ostvarenje "Dom" u hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji čiji je redatelj Zdenko Jurilj.

Posebni "začin" ovogodišnjeg SFF-a je gostovanje proslavljenog američkog redatelja Olivera Stonea te britanskog glumca Johna Cleesa. Obojici će na svečanostima narednog tjedna biti uručene nagrade "Počasno srce Sarajeva" za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti.

Najbolji filmovi, redatelji i glumci bit će proglašeni 17. kolovoza a dan nakon toga označit će i kraj ovogodšnjeg SFF-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svečano otvaranje, sff, festival