Sport

Detalji nove optužnice: 'Dinamova 3 milijuna isplaćena su direktno Mamiću na račun lažne tvrtke'

USKOK tvrdi kako je cijeli prikaz situacije u kojoj je vrhuška Dinama klubu uštedjela milijun eura bila je sasvim lažna

Piše: PolitikaPlus

Protiv Zdravka Mamića je podignuta nova optužnica, a Jutarnji list prenosi detalje optužnice. 

Dinamo je krajem 2004. godine skupini igrača dugovao veći iznos novaca, čak 3,99 milijuna eura. Radilo se o 17 igrača, a novaca za njih nije bilo. 

Uprava kluba, predvođena Zdravkom Mamićem i Damirom Vrbanovićem, uspjela je naći rješenje. Pronašli su jednu stranu tvrtku koja je bila spremna otkupiti potraživanja igrača prema Dinamu, i to po povoljnim uvjetima za klub iz Maksimira. Radilo se o Corporate Advantage Limitedu iz Londona. Oni su Dinamu uvjetovali da im odmah isplati 3 milijuna eura, nakon čega bi oni s igračima rješavali spomenuta potraživanja. 

Ušteda od milijun eura

Dinamo bi tako umjesto 3,99 milijuna eura platio tri milijuna, i to s odgodom, a igrači bi vjerojatno kroz nagodbe sa stranom tvrtkom riješili sve financijske probleme. Posao je na koncu i realiziran. 

U prosincu 2004. Vrbanović je u ime Dinama potpisao najprije Ugovor, a potom i Sporazum o preuzimanju duga. Predstavnici engleske tvrtke bili su gosti Dinama na jednoj utakmici Europske lige u Stuttgartu, gdje je onda i zaključen cijeli posao.

U lipnju 2005. tvrtka je Dinamu dostavila račun na tri milijuna eura, koje je Dinamo platio s odgodom od godinu dana. Plaćanja u tri tranše po nalogu Zdravka Mamića Dinamo je izvršio od srpnja do listopada 2006., a Corporate je sa svoje strane riješio potraživanja 17-orice igrača, koji više nisu ništa potraživali od Dinama.

Ipak, USKOK tvrdi kako je cijeli prikaz situacije u kojoj je vrhuška Dinama klubu uštedjela milijun eura bila je sasvim lažna. 

Za dugove nisu znali ni igrači?

Naime, ondje navode kako se radilo o nepostojećim dugovanjima, koja nisu bila evidentirana ni u poslovnim knjigama kluba, niti su sami igrači imali zabilježena potraživanja u svojim računovodstvima. 

Nitko od zaposlenika Dinama, pa ni šefica računovodstvaVesna Juraić, ni raniji direktor Mario Božina, kako su naveli u svojim iskazima, nisu znali ni za ta dugovanja, ni da bi ih preuzela tvrtka iz inozemstva. Jedini čovjek koji je znao nešto u dugovanju, ali ne i sve detalje, bio je predsjednik kluba Mirko Barišić, kojem je Mamić ispričao kako je problem riješen. 

Čak ni igrači Dinama nisu znali da prema njima postoje poveći dugovi. Čak 14 od ukupno 17 igrača izričito su naveli da im nikakva tvrtka iz Velike Britanije nije isplatila nikakva sredstva. Trojica su spominjali sastanke u upravi kluba s “ljudima koji su govorili engleski”, a koji su im isplatili manje novčane iznose, do 10.000 eura. USKOK je radi potvrde pokušao dobiti i dokumentaciju iz inozemstva.

Treba napomenuti da je podatke o strukturi i vlasništvu off shore kompanija u poreznim oazama prije desetak godina, kada su se odigrale sporne transakcije, bilo praktično nemoguće dobiti. 

Posredna tvrtka u Mamićevom vlasništvu

Otkriveno je kako sporna tvrtka uopće nije povezana s Englezima, već isključivo sa Zdravkom Mamićem. Osnovao ju je 2002. godine suoptuženik Sandro Stipančić te njome upravljao preko svojih off shore tvrtki. 

Corporate prema podnesenim financijskim izvješćima nije imao  poslovanja ni prihoda sve do posla s Dinamom. Ta je tvrtka Dinamu ispostavila fakturu na tri milijuna eura krajem lipnja 2005., a nakon toga, početkom rujna iste godine, Corporate otvara račun u Hypo Alpe Adria Bank Liechtenstein. Osobe ovlaštene za raspolaganje novcem bili su naravno, Zdravko i njegov sinMario Mamić. 

USKOK  tereti Zdravka Mamića,  da je na temelju fiktivnog posla na štetu Dinama za sebe   pribavio 2,986.237,45 eura, koji su 2006. završili na njegovu  računu u Klagenfurtu. Off shore tvrtka Corporate Advantage Ltd. Brzo nakon ovoga posla brisana je iz registra, piše Jutarnji. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mario mamić, dinamo, pranje novca, zdravko marić