Mojbiz

POLJOPRIVREDNICI: Strožom kontrolom voća i povrća štite se hrvatski poljoprivredni proizvođači i potrošači

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske voćarske zajednice i Zajednice udruga hrvatskih povrćara u petak na konferenciji za novinare izrazili su nezadovoljstvo izmjenom toga Pravilnika koji je dobio prvobitno i podršku poljoprivrednika jer se strožom kontrolom voća i povrća štiti i domaća proizvodnja.

Piše: Ivana Vranješ

Nakon  niza reakcija i protumjera iz susjednih zemalja Ministarstvo poljoprivrede na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti  voća i povrća  s tržišnim standardima koji će biti objavljen  11 kolovoza u  Narodnim novinama. Cijena jedne kontrole voća i povrća snižena je s 2 tisuće  kuna ponovno na 90 kuna, a odnosi se na zemlje izvan Europske unije.

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske voćarske zajednice i Zajednice udruga hrvatskih povrćara  u petak  na konferenciji za novinare  izrazili su nezadovoljstvo izmjenom  toga Pravilnika  koji je dobio  prvobitno i podršku poljoprivrednika jer se  strožom kontrolom  voća i povrća štiti   i domaća proizvodnja.

„Što se tiče donošenja Pravilnika smatramo da je ministar Tolušić napravio  dobar potez s obzirom da  naši proizvođači u sektoru voća i povrća mogu teško proizvoditi, a više od godinu dana kroz granice  prolazi voće i povrće koje ne zadovoljava  standarde kvalitete koje bi trebalo zadovoljiti u Hrvatskoj i Europskoj uniji“, rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore  Mato Brlošić. Naglasio je kako  su poljoprivrednici  razgovarali s ministrom Tolušićem i ukazivali na ovaj problem, te je stoga i napravljen Pravilnik koji će omogućiti  kontrolu ulaska voća i  povrća u Hrvatsku

„S obzirom da te kontrole koštaju više novaca, da se s 90 kuna to nije moglo napraviti,iznos za te kontrole od 2 tisuće nije pretjeran. Rezultati tih kontrola će reći da li voće i povrće  zadovoljava kriterije i da li štiti naše  proizvođače u Hrvatskoj“, rekao je Brlošić. Proizvođači   voća i povrća  pitaju se da li će se s 90 kuna moći napraviti kontrole voća i povrća , te zahtijevaju  da Hrvatska poljoprivredna komora dobiva mjesečna izvješća sa granica o provođenju  kontrole, te analize te kontrole .

„Utjecaj na Vladu  imali su veliki  trgovci uvoznici pa i ministri iz susjednih zemalja. Od premijera tražimo da predstavnike udruga  proizvođača voća i povrća primi na razgovor već sljedeći  tjedan“, izjavio je Brlošić. Spomenuo je  kako su  hrvatska poljoprivreda i poljoprivrednici najveći gubitnici u  hrvatskom proračunu.

„Hrvatski seljak već niz godina oko  20 posto  svake godine za izravna plaćanja ima umanjena sredstva u proračunu Republike Hrvatske i to se mora promijeniti“, rekao je Brlošić   te je  spomenuo da će se s premijerom razgovarati i o PDV-u .

„ I dalje tvrdimo  da je ministar Tolušić napravio dobru stvar, bez obzira na 90 kuna  kontrolu treba  provoditi  s ciljem zaštite poljoprivrednih proizvođača i potrošača“,zaključio je Brlošić.

Predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić je rekao kako niz godina voćari vode  bitku za status voćarstva  u Hrvatskoj.

„Značajna su sredstva u proizvodnju  uložena, međutim rezultata nema, jer se transformiraju sredstva kroz tržište prema  trgovačkom kapitalu. Dakle, osiromašuje  se proizvodnja, voćari napuštaju voćnjake i odlaze u inozemstvo. To je ozbiljno stanje u kojem ovaj potez ministra  Tolušića je jedan od rijetko  dobrih poteza i smatramo da je neophodno potreban“, rekao je  Banjavčić. Naglasio je  kako je  predlagao  da PDV na robu bude u skladu   sa susjednim zemljama, a to je ,6 ili 10 posto što bila velika pomoć proizvodnji.

Na PDV se osvrnuo i predsjednik Zajednice udruga  hrvatskih povrćara. Hrvoje Gregurić „ Mađarska će uvesti PDV na hranu 5 posto. Smatramo da bi se smanjenjem PDV-a povećala potrošnja  i proizvodnja, a proizvođači bi mogli modernizirati strojeve, opremu i imanja te postati konkurentni s članicama EU. Muči  nas i pitanje radne snage i tražit ćemo da se pozabave tim pitanjem“, rekao je  Gregurić.

Ocijenio je da je ministar Tolušić  donošenjem Pravilnika usudio se napraviti nešto na što su proizvođači godinama upozoravali. Naglasio je da je Hrvatska članica EU-a i roba iz trećih zemalja ne završava isključivo u Hrvatskoj, nego i na tržištu  EU, te ne vidi razloga zašto i Hrvatska ne bi kontrolirala te robe iz trećih zemalja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska poljoprivredna komora, PRAVILNIK, IZVOZ, UVOZ, POVRĆE, VOĆE, VOĆARI