Regija

PAHOR VS. OSTALI: Predsjednički izbori u Sloveniji 22. listopada

Sadašnji predsjednik Borut Pahor već je najavio da će se kandidirati za drugi mandat, no veće stranke još nisu izašle s imenima svojih kandidata.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednički izbori u Sloveniji održat će se u nedjelju  22. listopada, a mogući drugi krug najkasnije tri tjedna nakon toga, objavio je u petak predsjednik parlamenta Milan Brglez.

"Slovenija treba predsjednicu ili predsjednika s odlikama kao što su hrabrost,  načelnost, iskrenost, poštenost i otvorenost", kazao je novinarima Brglez nakon potpisivanja odluke, te ponovno zanijekao mogućnost da će se kandidirati na izborima za predsjednika države.

Brglez je član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Miro Cerar.

Brglez je kazao da Slovenija na mjestu predsjednika treba nekoga tko će se uvijek javno oglasiti kada je riječ o važnim društvenim pitanjima i dilemama jer je riječ o funkciji od koje se očekuje moralni i politički autoritet.

To će bit šesti izbori za predsjednika države od kako je Slovenija samostalna.

Sadašnji predsjednik Borut Pahor već je najavio da će se kandidirati za drugi mandat, no veće stranke još nisu izašle s imenima svojih kandidata.

Pahora se smatra favoritom za pobjedu na izborima unatoč tome što su česte kritike u javnosti da je "estradizirao" taj položaj i da se često ne  izjašnjava u slučajevima važnih političkih i drugih prijepora te da koristi populističke tonove u svojim nastupima.

Pahoru sadašnji petogodišnji mandat istječe krajem ove godine.

Pobjeda već u prvom krugu predsjedničkih izbora do sada je uspjela samo prvom slovenskom predsjedniku Milanu Kučanu, 1992. i 1997. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DEŽELA, predsjednički izbori, PREDSJEDNIČKA KAMPANJA, SLOVENIJA, BORUT PAHOR