Kultura

DUBROVNIK: Premijerno izvedeni 'Gospoda Glembajevi'

Glumački ansambl predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mijo Jurišić u ulozi Leonea.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Premijerom predstave "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, u sklopu programa 68. dubrovačkih ljetnih igara, Krležino se kapitalno dramsko djelo prvi put našlo na repertoaru Igara, a u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla najnovije je uprizorenje složene obiteljske priče o Glembajevima oduševilo festivalsku publiku.

U prostoru Umjetničke galerije Dubrovnik, koji je predstava iskoristila na više razina, festivalsko uprizorenje velikog Krležinog teksta publiku je odvelo u 1913., godinu uoči raspada Austro-Ugarske Monarhije, u "čvrsti mitski svijet Glembajevih", "svijet ljudi koji su u šizofrenoj zbilji postali pomaknutima od stvarnosti, luđacima, zatočenicima vlastite svijesti i savjesti, ubojicama i varalicama".

Svijet je to, kako je kazao redatelj Sviben, koji se kontinuirano temelji na relacijama spram Obitelji i spram Žene, ali i spram Smrti, stoga se u toj inscenaciji drame pojavljuje čitava povorka mrtvih duša.

Glumački ansambl predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mijo Jurišić u ulozi Leonea. Bojana Gregorić Vejzović je Angelika, Damir Lončar Fabriczy, a još glume Mladen Vujčić (Puba), Vladimir Posavec Tušek (dr. Altmann), Amar Bukvić (Silberbrandt), Robert Bošković (Ballocsanszky) i Lujo Kunčević (Oliver). Perica Martinović igra više mrtvih lica koja se pojavljuju kao Leonove vizije, a uz nju je i kor mrtvih duša sastavljen od mladih glumaca koji koreo-pjevno uprizoruju Leonove misli: Stjepan Lach, Džon Gečević, Luka Bjelica, Šiško Horvat Majcan, Marina Bažulić, Marija Kolb, Karmen Sunčana Lovrić, Maro Drobnić te Vedran Komerički.

Scenograf je Leo Vukelić, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, glazbu je skladao Zlatko Tanodi, a koreografiju napravio Staša Zurovac. Oblikovanje svjetla potpisuje Ivo Nižić, a tona Christian Kanazir.

"Ako je suditi po pljesku kojim je ansambl nagrađen, bio je to uspješan 'debi' tog Krležinog kapitalnog dramskog djela pred festivalskom publikom, budući je prvi put u dugoj povijesti na repertoaru Dubrovačkih ljetnih igara", priopćili su iz DLJI.

Kako se "zatvoreni glembajevski svijet" uklopio u ambijent Umjetničke galerije koja stilski odgovara epohi radnje drame, publika 68. Igara imat će priliku saznati i 8., 9., te 10. kolovoza, svaku večer s početkom u 21,30 sati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DUBROVNIK, dubrovačke ljetne igre, miroslav krleža, Gospoda Glembajevi, KAZALIŠTE