Kultura

U PRODAJI: Novi album: "Homo u kolo" ansambla Linđo

Piše: PolitikaPlus

Folklorni ansambl Linđo osnovan je 1964. godine te je danas ustanova u kulturi grada Dubrovnika. Nazvan je po omiljenom i najpoznatijem narodnom plesu Dubrovačkog primorja, Župe i Konavala. Kolo linđo se uz festu sv. Vlaha, dubrovački govor, umijeće izrade konavoskog veza, klapsko pjevanje, nijemo kolo Dalmatinske zagore i brojna druga kulturna dobra iz raznih krajeva Lijepe naše, nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Upravo ovim fenomenima tradicijske kulture kao svojevrsnim simbolima identiteta ansambl Linđo posvećuje posebnu pozornost, ispunjavajući tako svoju zadaću prikupljanja, umjetničkog obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne baštine, nastojeći u svakom segmentu biti što bliži autentičnom narodnom izričaju.

ad

Ansambl njeguje tradicijske običaje, ples i klapsko pjevanje, dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Od osnutka redovito nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama kao i u Hrvatskoj i svijetu gdje uspješno promovira ime Dubrovnika i Hrvatske. Broji preko 3000 članova.

Na albumu "Homo u kolo", prvotno objavljenim u izdanju Croatia Recordsa 1995. godine, nalazi se 10 tradicionalnih napjeva i kola, poput "Linđo", "Tihe noći", "Dva Bracanina" te jedna skladana klapska pjesma, "Plavi putevi mora". Dirigent ansambla je Antun Simatović.

Album "Homo u kolo" možete kupiti po cijeni od 69 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa, kao i na sljedećim poveznicama:

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ples, dubrovnik, asambl linđo, kolo