Kultura

DUBROVNIK: Don Stanko Lasić zlatnom misom i knjigom zapisa obilježava 50 godina svećenstva

Don Stanko Lasić jedan je od petorice svećenika Dubrovačke biskupije koji ove godine slave zlatni jubilej svoga djelovanja, podaci su Ureda za medije Dubrovačke biskupije.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Svečanim misnim slavljem, odnosno zlatnom misom don Stanko Lasić proslavit će u petak 4. kolovoza u dubrovačkoj katedrali 50 godina svoga svećenstva, nakon čega će u atriju "Palače Sponza" biti predstavljena i njegova knjiga "Župnikovi zapisi i sjećanja".

Zlatna misa don Stanka Lasića, katedralnog župnika svečano će biti proslavljena u dubrovačkoj Katedrali u 18 sati, dok će knjiga "Župnikovi zapisi i sjećanja" koja je objavljena povodom pedeset godina svećeništva župnika Lasića biti predstavljena u 21 sati u atriju "Palače Sponza".

Knjigu će uz autora predstaviti i don Ante Pavlović, profesor religijske pedagogije i katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) u Sarajevu, Ivica Prlender, docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i bivši intendant Dubrovačkih ljetnih igara, te Katarina Horvat - Levaj, znanstvena savjetnica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu i glavna urednica monografije o dubrovačkoj Katedrali.

Knjiga je to memoarsko-dnevničke proze podijeljena u tri velike cjeline koje odgovaraju i životnome putu don Stanka Lasića.

Tako prvi dio knjige govori o rodnome kraju u Hercegovini, obiteljskome porijeklu, dječaštvu i odrastanju, te dolasku na školovanje u Dubrovačko sjemenište, a drugi dio posvećen je otoku Korčuli na kojemu je don Stanko Lasić bio župnikom u mjestima Čara i Smokvica skoro dvadeset godina.

Treći, najveći dio knjige, posvećen je Dubrovniku, gradu koji je po njemu "susretište svjetova i grad neiscrpne tradicije" i u kojemu bez prekida djeluje već skoro trideset godina, prenosi Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Kroz sve tri cjeline isprepliću se osobna sjećanja sa opisima njegova svećeničkoga rada u mjestima u kojima je djelovao. U knjizi se mogu naći brojni nekrolozi i govori na vjenčanjima, krštenjima, obljetnicama i drugim prigodama, kao i biografije nekih ljudi s kojima je don Stanko surađivao.

Tako su tu, naprimjer, tekstovi o smokvičkoj "Kumpaniji", zapisi iz ratnoga Dubrovnika ili stručna rasprava o restauraciji glavnoga oltara dubrovačke Katedrale. Knjiga kroz biografske zapise don Stanka Lasića daje i svojevrsnu kroniku dijela događanja u Dubrovačkoj biskupiji u proteklom polustoljetnom razdoblju.

Don Stanko Lasić jedan je od petorice svećenika Dubrovačke biskupije koji ove godine slave zlatni jubilej svoga djelovanja, podaci su Ureda za medije Dubrovačke biskupije.  

Mons. dr. Stanko Lasić rođen je u Jarama kod Širokoga Brijega (BiH) 1942.. Pučku školu pohađao je u rodnome mjestu, gimnaziju na Širokom Brijegu do 1957., a potom u Dubrovačkom sjemeništu do 1961. Teologiju je studirao u Zadru i Splitu, a za svećenika je zaređen 9. lipnja 1967. u Splitu.

Prvu službu mons. Lasić započeo je u kolovozu 1968. u Dubrovniku, kao bilježnik u Biskupskom ordinarijatu i biskupov tajnik. Kroz to vrijeme brinuo je i za župu Osojnik. U ožujku 1971. postao je župnik u Smokvici i na toj službi proveo je gotovo dvadeset godina. Jedno vrijeme upravljao je i župom Čara. Uz pastoralni rad u župama Smokvica i Čara studirao je moralnu teologiju na Papinskoj akademiji 'Alfonsiana' u Rimu gdje je 1984. doktorirao.

Na Korčuli je ostao do listopada 1990., a u studenom 1990. imenovan je katedralnim župnikom i tu službu vrši i danas. Uz službu na župi bio je i asistent na katedri moralne teologije u Splitskoj bogosloviji, te predavač na teološkim institutima u Splitu, Mostaru i Dubrovniku.

Od 2004. do 2010. vršio je dužnost dekana Dubrovačkog dekanata. Bio je pročelnik Vijeća za obitelj, duhovnik dubrovačke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, vjeroučitelj u dubrovačkoj gimnaziji. Od 2014. uz katedralnu župu upravlja i župom Sveti Andrija-Pile, kanonik je Stolnog kaptola od njegovog obnavljanja 2016. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u veljači 2017. imenovao ga je generalnim vikarom Dubrovačke biskupije.

Sve vrijeme svog župnikovanja don Stanko Lasić rado organizira brojne događaje duhovnog i kulturnog karaktera, te vodi hodočasnike u različita svetišta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dubrovačka biskupija, ZLATNI JUBILEJ, DUBROVNIK, STANKO LASIĆ, KATOLIČKA CRKVA