Mislav Miholek

PANONSKI VIDICI: Uzalud nam Oluja i pobjeda u ratu, ako će iracionalni porezi dokrajčiti Hrvate

Uzalud nam pobjeda u ratu, uzalud nam Oluja, uzalud nam sve ako država ne postavi ekonomski okvir u kojem će se moći lagano i brzo pokretati poslovi, dovoljno je pogledati Irsku.

Piše: Mislav Miholek

Dvadeseto stoljeće bilo je preteško na ovim područjima na kojima se sijeku Srednja Europa, Mediteran i Orijent, koje se nekada krsti kao Zapadni Balkan, iako već i na Zapadu ta riječ ima zlokobni prizvuk kao i u Hrvatskoj. Nevjerojatno su se mijenjale granice i cijeli su se narodi selili ili pak nestajali, kao da je to nešto normalno. U takvim uvjetima, mala i napaćena Hrvatska uspjela je sebe postaviti kao objekt međunarodnog prava i povratiti okupirana područja u svoj pravni poredak, što je rijedak slučaj za državu koja nije velesila. To stvarno treba slaviti.
    
Oluja je pobjeda. Čudesno kako Jugoslaveni u Hrvatskoj uvijek nekako oko Dana pobjede i domovinske zahvalnosti ubace u petu brzinu i krenu u nekakve kampanje protiv Oluje. Zanimljivo, ti isti ljudi spremni su braniti Titove masovne grobnice koje su se protezale od Bleiburga pa na jug i sasvim su im u redu marševi smrti koji su išli sve do Gevgelije.

Hrvati i Srbi uvijek se nekako dogovore, ali taj dogovor nikada ne paše Jugoslavenima.
Srbi nisu prirodni neprijatelji Hrvatske, nego su Jugoslaveni. Hrvati i Srbi uvijek se nekako dogovore, ali taj dogovor nikada ne paše Jugoslavenima. Najvišu cijenu uzaludne pobune Srba u Hrvatskoj, koje je naoružala JNA i koja je bila vođena pod zastavom SFRJ, dakle po jugoslavenskom zastavom, platili su najviše ti isti Srbi. Račun za strahote koje su zadesile i Hrvate i Srbe u zadnjem ratu treba ispostaviti u Beograd, Hrvatska stvarno nije kriva.

    
Činjenica je da pobjeda u ratu ne znači odmah i blagostanje, najbolje to znaju Englezi, koji su poslije Drugoga svjetskoga rata živjeli više nego skromno. Hrvatsku je zadesila privatizacija, Hrvatsku su zadesile predstečajne nagodbe, generalno gledajući, naš model ekonomije je loš. Rat je odavno gotov, ali Hrvatska je pod udarom lošeg upravljanja, uzaludnih poreza i neefikasne birokracije.

Ovdje valuta znači malo ili ništa, ovdje se štedi u nekretninama, jer sve ostalo se da uništiti, ali kuća ili stan opstaju.

   
Porez na nekretnine u Hrvatskoj nema nikakvog smisla. Ako ga vlast donese, dodatno će upropastiti Hrvatsku i vrlo vjerojatno je gurnuti još dublje u provaliju. Naime, u Zapadnoj Europi nekretnine malo znače, pa tako većina Nijemaca nema svoju nekretninu. Ali, ovo nije Zapadna Europa, ovdje kapital često znači malo. Koliko je samo puta dinar jednostavno propao u obje Jugoslavije? Ovdje valuta znači malo ili ništa, ovdje se štedi u nekretninama, jer sve ostalo se da uništiti, ali kuća ili stan generalno opstaju, pa makar i spalio neki četnik u ratu, dignut će se iz pepela.
    
Uzalud nam pobjeda u ratu, uzalud nam Oluja, uzalud nam sve ako država ne postavi ekonomski okvir u kojem će se moći lagano i brzo pokretati poslovi, dovoljno je pogledati Irsku. Porez na nekretnine korak je u krivom smjeru, a ona vlast i ona vlada koje ga donesu, bit će vječno proklete u očima hrvatske povijesti.