Svijet

NAPADAČ UHIĆEN: Napadač u Hamburgu uzvikivao: 'Alah je velik!'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Napadač, koji je u petak poslijepodne nožem napao i usmrtio jednu te ozlijedio četiri osobe u jednom supermarketu u Hamburgu, uzvikivao je prilikom napada „Alah(Bog) je velik“ („Allahu akbar“), prenose njemački mediji pozivajući se na izjave svjedoka.

„Podigao je nož u zrak i dva puta jasno uzviknuo 'Alahu akbar' ", rekao je jedan svjedok agenciji dpa. Slično je ostalim medijima potvrdilo i nekoliko drugih svjedoka.

Policija, koja je odmah nakon napada uhitila napadača, zasad nije htjela potvrditi napise o islamističkoj pozadini ovog napada.

„Istraga se trenutno vodi u svim smjerovima“, priopćila je policija.

Do napada je došlo u jednom samoposluživanju u hamburškoj četvrti Barmbek, nakon čega su na ulice izišli pripadnici antiterorističkih postrojbi hamburške policije.

Napadača, koji je, kako svjedoče prolaznici, djelovao „potpuno nekoordinirano“, savladali su prolaznici i predali policiji.

Prvotne glasine kako se radi o dva napadača nisu se potvrdile.

Napad se dogodio u lancu supermarketa Edeka, u ulici punoj trgovina, u popularnoj četvrti na sjeveroistoku grada.

Ulice su ubrzo bile pune policijskih vozila, u blizinu je stigao i helikopter, a u supermarket su upale brojne snage reda. "Bio je to velik šok", kazao je novinarima Omar, prodavač u kiosku u sklopu supermarketa.

Unatoč tome što motiv napada još nije službeno utvrđen, do napada dolazi u ozračju napetosti u Njemačkoj, u kojoj su vlasti na oprezu zbog islamističke prijetnje, pogotovo nakon što je u napadu kamionom na pješačku zonu u Berlinu u prosincu 2016. ubijeno 12 ljudi, a odgovornost za napad je preuzela Islamska država. To je bio najsmrtonosniji teroristički napad na njemačkom tlu.

Njemačke službe sigurnosti procjenjuju da u Njemačkoj boravi oko 10.000 radikalnih islamista, od čega se procjenjuje da bi njih 1.600 moglo biti sklono pribjegavanju nasilju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SUPERMARKET, NAPAD NOŽEM, HAMBUG