Zagreb

ODLAZAK DIKTATORA: Drug Tito ostaje bez trga u glavnom gradu Hrvatske

Odbor za imenovanja ulica dao je svoje 'da' Trgu Republike Hrvatske, pa će već na jesen, prihvati li takvu odluku i Skupština, Trg maršala Tita zauvijek nestati iz Zagreba.

Piše: PolitikaPlus/Hina

"Odbor za imenovanja ulica dao je svoje 'da' Trgu Republike Hrvatske, pa će već na jesen, prihvati li takvu odluku i Skupština, Trg maršala Tita zauvijek nestati iz Zagreba. I dok su za preimenovanje bili predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović, ujedno i inicijator novog imena, njegov kolega iz stranke Neovisni za Hrvatsku Tomislav Jonjić, Dragica Nikolić iz BM 365 i Ivan Ćelić iz HDZ-a, Tita je na njegovoj poziciji zadržati ipak htjela Rada Borić iz platforme Zagreb je naš", javlja Večernjak.

Ljevica je bila očekivano protiv. "Ovaj Odbor specifičan je po tome što je, od pet članova, samo jedan iz opozicije, što je napravljeno namjerno. Mi zagovaramo sjećanje na antifašizam, a ne prošle ideologije, kao što se govori - svoju je odluku obrazložila Borić, dok je na promjeni imena, očekivano, najviše inzistirao Hasanbegović. Članovima Odbora podijelio je i povijesne materijale 'iz svoje zbirke', ne bi li im podrobnije pokazao tko je bio Josip Broz, a istaknuo je i kako je dobio više od stotinu pisama potpore Zagrepčana."

Neki su pokušavali smiriti strasti. "U ime gradonačelnika Milana Bandića, govorila je Jelena Pavičić Vukičević koja je poručila kako je vrijeme za ozbiljnost i da u Zagrebu 'postoje ipak važnije teme nego što je ime jednog trga'. - Ideološke rasprave iz prošloga stoljeća ne daju ljudima nadu da možemo bolje u ovoj zemlji, u ovom gradu. Prijedlog gradonačelnika Bandića da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske ide u tom smjeru - zaključila je Pavičić Vukičević." Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.