Hrvatska

OPASNOST NIJE PROŠLA: Ponovno se aktivirao požar na Strožancu. Predsjednica - trebalo je ranije poslati vojsku

Zračni promet se odvija normalno, a trajekti i autobusi voze redovito, izvijestili su iz TZ Split...

Piše: PolitikaPlus/Hina

13:40  Plenković s pratnjom i dalje obilaze požarišta. Gori u Tugarama i Srinjinama, na terenu su tri kanadera.

13:12 Predjednica Kolinda Grabar Kitarović u Salzburgu je priznala kako smatra da je vojsku trebalo poslati ranije na požarište.

Zahvalna sam svima koji su se uključili u borbu protiv požara. Bura je otežala gašenje jer kanaderi nisu mogli poletjeti. Sinoć sam razgovarala s gradonačelnikom Splita i on je izrazio nezadovoljstvo komunikacijom i koordinacijom između službi. Upravo odlazim u Split i idem na sastanak s Kriznim stožerom. Razgovarat ću s njima i vidjeti koji su bili problemi. Mislim da iz ovoga možemo izvući pouku. Ne možemo funkcionirati pojedinačno, već u sinergiji, treba nam koordinacija.

- Vojska je mogla izaći i ranije iako nisu opremljeni i obučeni kao vatrogasci, u ovom slučaju je vatrena stihija bila prejaka i mislim da je trebalo poslati vojsku ranije, no vidjet ću na terenu kako je bilo i što se događalo pa ću o svemu moći reći detaljnije.

12:02 - Ponovno se aktivirao požar na Strožancu, javljaju vatrogasci s terena. Otvoreni plamen pojavio se u Tavelićevoj i Budeševoj ulici. Gori i u Tugarama. Vatra je opet sve bliže kućama, ali situacija je pod kontrolom, javlja Slobodna Dalmacija.U gašenju požara na splitskom području od utorka ujutro pomažu četiri kanadera i dva airtractora, izvijestili su iz MORH-a.

 

Na područje Splita ranije jutros prvo su upućena dva kanadera i dva airtractora iz zrakoplovne baze ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz Zemunika, a potom su im se pridružila još dva kanadera.

U MORH-u kažu da su dva airtractora upućena i na požarište Ceranje kod Benkovca.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 97 požara (37 u Šibensko-kninskoj, 28 Splitsko-dalmatinskoj, 25 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

 Zračne snage su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 750 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 26.000 tona vode te prevezena 193  vatrogasca i vojnika i 12 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dalmacija, požari, split, morh