Regija

Dragan Čović nakon razgovora s Donaldom Tuskom: Izbori će se sigurno održati prvog vikenda u listopadu 2018. i sigurno će se održati po izmijenenom izbornom zakonu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čović siguran da će se izborni zakon izmijeniti, najavljuje posjet predsjednika Hrvatske i Srbije

Predsjedatelj predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu kako je uvjeren da će se idući izbori u zemlji održati po izmijenjenom izbornom zakonu i najavio posjete predsjednika Hrvatske i Srbije tijekom ljeta.

"Izbori će se sigurno održati prvog vikenda u listopadu 2018. i sigurno će se održati po izmijenenom izbornom zakonu. Dopune izbornog zakona dovršit će se u ovoj godini", izjavio je Čović nakon razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Čović je u ponedjeljak preuzeo osmomjesečno predsjedanje u Predsjedništvu BiH i prvi dan u toj ulozi otputovao je u Bruxelles, gdje će se joj sastati s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom.

Na pitanje hoće li izmijenjeni izborni zakon biti u skladu s prijedlogom što ga je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ BiH, Čović je rekao da je najvažnije osigurati najviše demokratske standarde i da jedan narod ne bira drugome predstavnike u institucijama koje nose nacionalni predznak, poput Doma naroda ili Predsjedništva BiH.

"Svi se mi oko toga slažemo, samo je pitanje kako preuzeti odgovornost pa stvarno i promijeniti izborni zakon, da li prema ovom prijedlogu koji je u proceduri ili nešto korigirano, ali to će svakako biti učinjeno u listopadu i studenome", rekao je Čović.

Upitan ima li potporu Bošnjaka u pogledu ad hoc izbornih jedinica koje bi Hrvatima omogućile da biraju svoje predstavnike, Čović je rekao da zbog nepovjerenja koje trenutačno vlada u BiH svako pitanje koje se stavi na stol postaje sporno.

"Moj je stav da smo to već prethodno dogovorili, stav kolega iz SDA da oko toga trebao još puno pričati, da nije do kraja dogovoreno. Ono što mi želimo da jest da to dovršimo tijekom ove godine i tako ne uđemo u izbornu godinu bez toga", rekao je Čović.

Istaknuo je da u komunikaciji sa susjednim zemljama želi ponovno staviti BiH u središta njihova interesa.

"Ovih ćemo dana dogovoriti službeni posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a onda možda i trilateralu, kako bismo u središte pozornosti stavili ono što danas imamo u BiH, pa i međusobne odnose Hrvatske i Srbije", rekao je Čović.

Dodao je da Vučićev posjet očekuje u kolovozu, a predsjednice Grabar-Kitarović u rujnu.

Čović je naglasioda će se Pelješki most sigurno graditi, iako se u BiH po tom pitanju mogu čuti određene rezerve.

"Bilo koje pitaje koje danas postavimo s ovom razinom nepovjerenja dobiva sličan odgovor. Ja imam vrlo jasan stav oko Pelješkog mosta, oko kojeg su dvije države postigle najviši standard usuglašenosti kada su u pitanju profil i konstrukcija, ali i strateška odrednica mosta. On znači previše pozitivnoga za BiH, tako da sam siguran da će se on graditi sukladno dinamici. Gospodin Vučić će doći krajem kolovoza, gospođa Grabar-Kitarović u rujnu, moguće da napravimo i trilateralnu i da kroz sve to spustimo tenzije. Onda će sva ova pitanja oko granica i ovoga mosta i onoga na Savi postati pitanja drugog reda", izjavio je Čović.

Po njegovim riječima, Pelješki most iznimno je važan i za Neum, koji je već sada više mjeseci godišnje blokiran, ali i kao argument za izgradnju Jadransko-jonskog koridora kroz Popovo polje u Hercgovini.

Čović je rekao da u idućih godinu dana BiH može dobiti kandidatski status za članstvo u EU i poziv za ulazak u Akcijski plan za članstvo (MAP), program priprema za ulazak u NATO.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izborni zakon, hrvati u bih, bih, dragan čović