Zagreb

Stjepn Kožić: Po gospodarskom razvoju Zagrebačka županija može biti primjer drugim županijama

Piše: Ivana Vranješ

U povodu  Dana Zagrebačke županije  u ponedjeljak   je  održana svečana sjednica  Zagrebačke  županijske skupštine  na kojoj su dodijeljena priznanja, povelje i nagrade pojedincima i udrugama  za doprinos i promicanje Zagrebačke županije u hrvatskoj i svijetu .

 „Prije nekoliko tjedana  konstituirana je  skupština Zagrebačke  županije i to iz   prvog pokušaja. Bez obzira što dolazimo iz različitih političkih opcija  moramo se okrenuti budućnosti  i zajedno raditi na poboljšanju kvalitete života građana u našoj županiji . To je moguće ako u iduće četiri godine ideološke razlike koje nas dijele stavimo po strani  te postignemo  dogovor oko onoga što nas povezuje, a to je zajednički rad na boljitku naše županije, privlačenju investicija i otvaranju  novih radnih mjesta“, rekao  je Mihael Zmajlović, predsjednik Zagrebačke županijske skupštine. Naglasio je kako je Zagrebačka županija  jedna od tri  županija koje više uplaćuje u državni proračun nego što iz njega uzimaju , te najviše izdvaja proračunskog novca  za obrazovanje , gradnju  školskih i sportskih objekata.

 Župan  Zagrebačke županije Stjepan Kožić je rekao  kako prema najnovijim podacima Fine  poduzetništvo u Zagrebačkoj  županiji je izuzetno dobro  . Tako ukupni prihodi  2016 u odnosu na 2015 godinu su povećani  za 10 posto.

 „ Ukupni prihodi u odnosu na  prošlu godinu su značajno  povećani što znači da spadamo u županije  koje su po radu poduzetnika odmah iza  Grada Zagreba, a to je izuzetno bitno kako za razvoj ovog prostora tako i Republike Hrvatske“, rekao je Kožić Kao značajni projekt spomenuo je  regionalni  vodoopskrbni sustav vrijedan  700 milijuna kuna, a 500 milijuna kuna je iz  s fondova EU, a tu je širokopojasni internet vrijedan preko 700 milijuna kuna.

 „ Prepoznati smo po ulaganju  u školstvo, izgradnju osnovnih i srednjih škola i sportskih objekata.  Ove godine iz proračuna i vlastitih sredstava za ovu namjenu je izdvojeno više od 55 milijuna kuna „izjavio je Kožić ističući kako Zagrebačka županija može biti primjer drugima.

 „ Riječ je o županiji  koja je  čvrsto povezana  s glavnim gradom. Vlada će podržati njezine projekte kako bi cestovna, željeznička infrastruktura bila još kvalitetnija i bolja, a u duhu  partnerske suradnje koju imamo sa svim  županijama radit ćemo na dijalogu  da se Strategija regionalnog razvoja i financiranje lokalne i područne samouprave učini na način da prilikom proračunskog planiranja imamo razvojne prioritete svih dijelova Hrvatske“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 Dobitnici javnih priznanja Zagrebačke  županije u 2017 godini  su Kuća susreta Tabor. Centar za mladež- Zaprešić,  predsjednik Rukometnog saveza   Zagrebačke županije- Samobor, Miroslav Ivić, Dobrovoljno vatrogasno društvo Novaki  iz Novaka , Glogoški  obrt za  usluge, proizvodnju i trgovinu-  Podjales, Udruga Plemićke mladeži  Zaprešić, Maraton klub Velika Gorica, Kulturno umjetničko društvo Pušća, Dobrovoljno vatrogasno društvo Šenkovec  Sanja Lugarić nastavnica  biologije u Srednjoj školi Vrbovec.

Fra Ivan Matić  iz Kuće susreta Tabor je rekao kako  priznanje puno znači jer je znak onoga što  Kuća susreta Tabor već  20 godina radi.

 „ To znači da su ljudi  značaj i važnost  Kuće susreta Tabor i  poticaj da se dalje nastavi da ljudi dolaze u tu kuću kao kuću  duhovne obnove. Imamo susrete duhovne obnove, seminare evangelizacije, dolaze mladi , obitelji, branitelji  kao članovi udruga ili sa svojim obiteljima. Čovjek se  može duhovno obnoviti u jednom ozračju mira, ozračju   božje riječi i slavlja koje se  događa u susretima“   Dolaze nam oni koji imaju obiteljske probleme , ali i mladi  s nekim ovisnostima, te branitelji  koji u  ozračju molitve doživljavaju unutarnji mir koji im pomaže da mogu djelovati", rekao je fra Matić.

Predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novaki  Ranko Vojnović rekao je kako je ovo društvo nastalo prije 90 godina i  priznanje Zagrebačke županije puno znači  mladim  vatrogascima i poticaj je da se još više ulaže  u vatrogastvo.

 Imamo  65 članova i od  toga je 15 njih podmladak , okupili smo mladu ekipu budućih vatrogasaca. Prisutni smo u svim intervencijama i sada smo na priobalju, na otoku Hvaru. Sudjelovali smo u poplavama u Zagrebu 60tih godina, a gasili smo požare na Pelješcu i Korčuli“ rekao je Vojnović


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dan zagrebačke županije, stjepan kožić