Hrvatska

BOŽE PETROV: Most želi osnažiti stranku i biti glas lokalnih samouprava

Piše: PolitikaPlus/Ivana Vranješ

Most nezavisnih lista okupio je ovog vikenda u Zagrebu svoje županijske i lokalne vijećnike te predstavnike nezavisnih lista kojima su predstavljeni stranački regionalni koordinatori, čiji je zadatak okupiti i osnažiti te dvije strukture unutar Mosta, kako bi u rujnu još snažnije mogli zastupati interese lokalne samouprave, izjavio je u nedjelju predsjednik stranke Božo Petrov.

  Želja nam je ujediniti , osnažiti  obadvije strukture unutar  Mosta, kako stranačku operativu tako i  članove nezavisnih lista kako bismo mogli  bolje odraditi  i rad na terenu , a s druge strane biti glas  lokalnih samouprava, odakle smo proistekli,   boriti se za njihove interese, za ono što je potrebno za rješavanje njihovih problema“, rekao je  novinarima  predsjednik Mosta  nezavisnih lista Božo Petrov. Podsjetio je kako  u Saboru zadnjih mjesec dana jedino je Most stao  u obranu lokalnim samoupravama i kad je riječ o Zakonu o koncesijama i kad se suprotstavio   zakonu  protiv monopola  HT-a , odnosno pogodovanju    HT-u od strane HDZ-a.

 „To je način  u kojem vidimo našu ulogu na lokalnom  terenu, upravo  zato što u rujunu  idu promjene  zakona koje su  bitne  u radu lokalnih samouprava, mi ćemo biti njihov glas“, poručio je Petrov. Naglasio je  kako će  regionalni koordinator  za Dalmaciju  biti   gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, a  regionalna koordinatorica  za Rijeku  i Istru Petra Mandić.

Gradonačelnik Vrgorca Ante  Pranić je rekao kako nakon zadnjih lokalnih izbora pojavio se veliki broj nezavisnih gradonačelnika i načelnika diljem Hrvatske.

„ Konkretno u mojoj  Splitsko –dalmatinskoj županiji riječ je o  sedamnaest  gradonačelnika i načelnika i osnovni je cilj  što veći broj njih povezati, jer najesen dolazi zakonski  paket izmjena koji utječe  na  život jedinica lokalne  samouprave, Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave , novi indeks razvijenosti i zakon o regionalnom razvoju“,  izjavio je Pranić.  Što većim povezivanjem  gradonačelnici i načelnici  aktivno bi sudjelovali  u ovim zakonskim izmjenama preko Mosta  koji  i sam dolazi iz  jedinica lokalne samouprave.

 „ Na taj   način artikuliramo naše  prijedloge u Saboru“, rekao je Pranić. Naglasio je kako je  najbitnija fiskalna decentralizacija.

„ Dolazi Zakon o financiranju  jedinica lokalne samouprave, fiskalno želimo ojačati lokalnu samoupravu, da mlađi ljudi  mogu ostati u svojim gradovima i općinama, a ne da  veći  dio ono što uplatimo odlazi u  centralnu blagajnu u Zagrebu“, rekao je Pranić

„ Ono što smo započeli  u  Primorsko-goranskoj županiji je  pokretač okupljanja alternativnih opcija koje na neki način ugrožavaju monopol HDZ-a i SDP-a. Da bi Hrvatska postala moderna država, demokratski i razvojno orijentirana  potrebno je promijeniti  čitav sustav državne uprave, način funkcioniranja koji je dosada egzistirao“, izjavila je Petra Mandić. Postoji  više načina da se to promijeni , a oni   će biti prezentirani u rujnu .

 „ Postoji cijeli niz  zakona, cijeli niz reformi  koje je potrebno implementirati , od obrazovne reforme, reforme decentralizacije, do reforme sustava cjelokupne državne uprave kako bi  Hrvatska  mogla s novim zamašnjakom krenuti naprijed“, zaključila je Mandić.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stranka, most, božo petrov, samouprava