Kultura

ODLAZAK: Umro riječki slikar Vjekoslav Vojo Radoičić

Vjekoslav Vojo Radoičić rođen je 1930. u slavonskoj Požegi. Redovni je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba te udruženja umjetnika VBO iz Beča.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Istaknuti riječki umjetnik Vjekoslav Vojo Radoičić, slikar, grafičar, ilustrator, scenograf i kipar čija djela odlikuje radost igre, originalnost i nekonvencionalnost, umro je u Rijeci u 87. godini života.

Vjekoslav Vojo Radoičić rođen je 1930.  u slavonskoj Požegi. Redovni je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba te udruženja umjetnika VBO iz Beča.

Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju, a prijateljevao je i surađivao s velikim austrijskim arhitektom i slikarom F. Hundertwasserom. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na brojnim grupnim izložbama te na oko 200 samostalnih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Firenci, Londonu, Bernu, Bruxellesu, Muenchenu, Bonnu, Den Haagu, Tokiu, Melbournu, New Yorku...

U bogatom umjetničkom opusu ostvario je brojne kazališne scenografije (Raimundtheater, Beč, Dubrovnik, Zagreb, Split, Osijek...) , radio je za televiziju, na brojnim  knjigama, tekstovima za djecu i mlade.

Vjekoslav Vojo Radoičić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalima i državne nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, a odlikovan je i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi.

Nominiran je 2002. za prestižnu svjetsku nagradu J.Ch. Andersen (Mali Nobel) za dječju ilustraciju.

Dobitnik je nagrade Grada Rijeke za posebnost slikarske poetike i ugradbu suvremene hrvatske likovne umjetnosti u svjetski likovni korpus, a dobitnik je i Nagrade Grigor Vitez za najbolje likovno ostvarenje u knjigama za djecu za 2005. Bio je nominiran za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren za dječju književnost.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RIJEKA, Vjekoslav Vojo Radoičić, UMJETNOST, ODLAZAK, likovna umjetnost