Mojbiz

EUROPARLAMENT: I. Jakovčić - Priznanje imena teran moj je najveći parlamentarni uspjeh

Posao još nije dovršen, slijede daljnji koraci na putu do potpunog priznanja imena istarskog terana, kaže Jakovčić.

Piše: PolitikaPlus

Europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) izrazio je iznimno zadovoljstvo odlukom Odbora za poljoprivredu da odbije slovenski prijedlog o produljenju roka za stavljanje primjedbi na delegirani akt Europske komisije o teranu.

“Tijekom nekoliko proteklih godina obavio sam stotine razgovora, podijelio sam desetine i desetine knjiga o teranu u Istri i, nakon svega, iznimno sam zadovoljan rezultatom glasovanja na Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta. To je rezultat svega onog što smo ja i moj tim suradnika uložili u ustrajno lobiranje za istarski teran. Zahvaljujem svima onima koji su se iskreno i predano trudili da istarski teran bude priznat i na razini cijele Europske unije”, istaknuo je Jakovčić.

Posao još nije dovršen, slijede daljnji koraci na putu do potpunog priznanja imena istarskog terana, kaže Jakovčić.

„Rezultat glasovanja na Odboru za poljoprivredu jasan je znak da istarski teran sada ima svoje ime i prezime priznato na području cijele Unije. Uvjeren sam da će svi, pa tako i naši prijatelji iz Slovenije napokon shvatiti da nema smisla voditi „vinski rat”. Pozivam prijatelje iz Slovenije da, u dobrosusjedskoj atmosferi, zajedno ispijemo češe terana”, zaključio je Jakovčić.

Protiv slovenskog prijedloga glasovalo je 26 članova Odbora, 5 je glasalo za, a 7 zastupnika bilo je suzdržano.

Predviđeno je da delegirani akt Europske komisije, kojim se istarskim vinarima omogućava korištenje imena teran za vino koje proizvode, stupi na snagu 19. srpnja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IDS, VINA, HRVATSKA ISTRA, ISTRA, ISTARSKI TERAN, IVAN JAKOVČIĆ, EUROPSKI PARLAMENT, TERAN