Crna kronika

U TRI ŽUPANIJE: Zračne snage cijeli dan gase devet požara

Piše: PolitikaPlus/Hina

Protupožarne snage iz zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz Vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika gasile su u ponedjeljak do 16 sati devet požara u trima županijama,  priopćeno je iz MORH-a.

Zračne snage sudjelovale su u gašenju devet požara na područjima Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, a budući da pozivi i dalje stižu, čine sve kako bi požarišta što prije bila stavljena pod nadzor.


Na velikom području Svilaja-Otišić požar su gasila tri kanadera i tri zračna traktora. Angažman zračnih snaga nastavio se na požarištu u Zemuniku Donjem, gdje su u gašenju sudjelovale vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze i zadarske Zračne luke, a u pomoć im je stigao i kanader. Vatra je brzo ugašena te je zaustavljeno njezino širenje prema vojarni u Zemuniku.
 Tri zračna traktora i snage sa zemlje u kratkom su vremenu uspjeli ugasiti  tri požara u Ružićima, Radošiću i Štikovu kod Drniša, u Šibensko-kninskoj županiji. Gašenje je nastavljeno u Miljevcima, gdje su bila angažirana dva kanadera i dva zračna traktora.

Nakon toga snage su preusmjerene u Seget kod Trogira, gdje požar gase tri kanadera, a u Nuniću kod Kistanja vatru su gasila dva zračna traktora.

Požar je buknuo i na Braču, a u Selce je poslan kanader.

Od početka protupožarne sezone, 1. lipnja zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 44 požara (19 u Šibensko-kninskoj, 15 u Splitsko-dalmatinskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj, četiri u Zadarskoj te jedan u Ličko-senjskoj županiji).

 Zračne snage su dosad imale više od 400 sati naleta, pri čemu su izbacile više od 13.000 tona vode te prevezle 169 vatrogasaca i tonu vatrogasne opreme do požarišta, priopćila je Služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZRAČNE SNAGE, POŽARI, KANADERI