Mojbiz

EK odgovorila Ruži Tomašić: Ne vide ništa sporno u Ovršnom zakonu, ali se nisu očitovali jesu li Hrvati diskriminirani

Piše: PolitikaPlus

Na pisano zastupničko pitanje hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Ruže Tomašić o tome je li hrvatski Ovršni zakon iz 2012. u skladu s pravnom stečevinom EU-a Europska je komisija u srijedu odgovorila kako nije utvrdila bilo kakvo kršenje zakona EU-a. Komisija navodi kako se presuda Suda Europske unije kojom je odlučeno da se javni bilježnici ne mogu smatrati „sudom“ u kontekstu Uredbe (EZ) br. 805/2004 i 1215/2012 ne odnosi na kontekst nacionalnog prava.

Komisija je propustila odgovoriti na drugi dio zastupničkog pitanja kojim je Ruža Tomašić tražila očitovanje o tome radi li se u ovom slučaju o diskriminaciji hrvatskih građana koje se svakodnevno ovršuje na temelju sporne „vjerodostojne isprave“ javnih bilježnika.

-Junckerova je Komisija još jednom pokazala da joj interes građana nije visoko na listi prioriteta. Iako je u ovom slučaju jasno da postoji diskriminacija građana Republike Hrvatske, Komisija se o tome nije ni očitovala. Znali smo mi i sami da se obje uredbe primjenjuju samo na prekogranične slučajeve, tu nam odgovor Komisije nije trebao. Očekivali smo objašnjenje kako to da je ta „vjerodostojna isprava“ nedovoljno vjerodostojna za ovrhu nad građanima drugih članica EU-a, ali se zato Hrvate temeljem nje uredno ovršuje.

Tu ocjenu Komisija nije dala jer ju jednakost u pravima svih građana Unije očito ne zanima, ali se zato uredno petlja u slučajeve za koje nije nadležna poput arbitražnog spora Hrvatske i Slovenije, izjavila je ovim povodom hrvatska europarlamentarka.

Podsjećamo, Ruža Tomašić uputila je u službenu proceduru zastupničko pitanje Europskoj komisiji o hrvatskom Ovršnom zakonu 27. ožujka ove godine te je najavila da će nakon odgovora uslijediti daljnji koraci kako bi se nepravedan i loš zakon konačno izmijenio.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JAVNI BILJEŽNICI, OVRHE, RUŽA TOMAŠIĆ