Hrvatska

WASHINGTON: Bijela kuća najavila sastanak predsjednika Trumpa i predsjednice Grabar-Kitarović

McMaster je naglasio da će se Trump u Varšavi fokusirati na razvoj infrastrukture i energetska pitanja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Donald Trump susrest će se sljedeći tjedan u Poljskoj s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, najavila je Bijela kuća, dodajući da će do susreta doći u okviru summita Inicijative triju mora.

"U Poljskoj, predsjednik će se sastati s predsjednikom (Andrejom) Dudom, vođom države saveznice u NATO-u i države koja je jedna od najbližih prijatelja Amerike. Obratit će se vođama 12 sredonjeuropskih, baltičkih i zapadnobalkanskih zemalja na Konferenciji triju mora... Sastat će se također s hrvatskom predsjednicom (Kolindom) Grabar-Kitarović koja je sudomaćin Konferencije triju mora", rekao je u četvrtak na brifingu u Bijeloj kući general H.R. McMaster, Trumpov savjetnik za sigurnost.

McMaster je naglasio da će se Trump u Varšavi fokusirati na razvoj infrastrukture i energetska pitanja.

Trump će, nastavio je, održati i veliki govor poljskom narodu na Trgu Krasinskog na kojem je došlo do velikog ustanka 1944. protiv nacističke okupacije. Ondje će pohvaliti poljsku hrabrost i pozvati sve nacije da crpe nadahnuće iz nesalomljivog poljskog duha u vrijeme novih izazova. U govoru će istaknuti svoju viziju američkog odnosa s Europom i budućnosti transatlantskog saveza za američku sigurnost i napredak.

Trump će u Varšavu stiću u srijedu, 5. srpnja, što će biti drugo njegovo vanjskopolitičko putovanje otkako je postao predsjednik.

Summit Triju mora održava se 6. i 7. srpnja u Varšavi kamo je premješten iz Wroclava upravo zbog Trumpova dolaska.

Američki predsjednik potom će otputovati u Hamburg na G20 gdje će se sastati s mnogim svjetskim vođama, uključujći Angelu Merkel, Vladimira Putina, Theresu May i Xija Jinpinga, dodala je Bijela kuća

Tri su glavna cilja Trumpova drugog inozemnog putovanja, promocija američkog napretka, zaštita američkih interesa i osiguranje američkog vodstva, kazao je McMaster.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POLJSKA, HRVATSKA, SAD, AMERIKA, washington, BIJELA KUĆA, donald trump, kolinda grabar kitarović