Svijet

PRIVREMENO: Škotska premijerka odgodila odluku o referendumu o neovisnosti

Sturgeon je dosad govorila da taj referendum kani organizirati između kraja 2018. i početka 2019., nakon višemjesečnih priprema.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Škotska premijerka Nicola Sturgeon, oslabljena rezultatima nedavnih parlamentarnih izbora, objavila je u utorak da se odluka o organiziranju novog referenduma o neovisnosti odgađa do jeseni 2018., nakon pregovora o Brexitu.

"Nećemo odmah donositi zakon o referendumu o neovisnosti", rekla je Sturgeon u škotskom parlamentu, dodajući da očekuje ishod pregovora o Brexitu.

Sturgeon je dosad govorila da taj referendum kani organizirati između kraja 2018. i početka 2019., nakon višemjesečnih priprema.

No san škotskih nacionalista u SNP-u, kojemu je na čelu, doveden je u pitanje nakon parlamentarnih izbora 8. lipnja u Velikoj Britaniji na kojima je ta stranka pretrpjela težak poraz.

Škotska nacionalna stranka je na tim izborima izgubila 21 zastupničko mjesto u odnosu na prošle izbore 2015. i sada ima tek 35 od 59 mjesta, koliko je Škotskoj namijenjeno u britanskom parlamentu.

Taj je neuspjeh potaknuo Sturgeon da "preispita" svoj vremenski plan o drugom referendumu o neovisnosti od kojeg ipak ne odustaje.

"Podnosimo Brexit za koji nismo glasovali i koji je teži nego što je većina nas mislila prije godinu dana", rekla je u utorak, podsjetivši da je na lanjskom referendumu 62 posto Škota glasovalo protiv izlaska iz EU-a.

Sturgeon će za organiziranje drugog referenduma trebati pristanak britanske vlade i parlamenta u Westminsteru. No britanska premijerka Theresa May je dosad odbijala njezin zahtjev opetujući kako "nije vrijeme" za to.

Na prvom referendumu o tom pitanju održanom 2014., protiv osamostaljenja Škotske je bilo 55 posto birača, a 45 posto je bilo 'za'.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nicola sturgeon, škotski referendum, velika britanija, BREXIT, ŠKOTSKA, SNP