Scena

VELIKE FACE: Predmeti američkih gangstera prodani na aukciji

Prodaji su prisustvovali nećak Clydea Barrowa Buddy Barrow i nećakinja Bonnie Parker Rhea Leen Linder.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predmeti povezani s nekima od najpoznatijih američkih gangstera prodani su na aukciji u subotu po cijenama koje su dosezale više desetaka tisuća dolara, prenose američki mediji.

Džepni dijamantni sat koji je pripadao Alu Caponeu, proizveden dvadesetih godina prošlog stoljeća u Chicagu, kao i ručno ispisana skladba koju je taj gangster smislio dok je tridesetih godina bio u Alcatrazu, među predmetima su koji su se prodali na aukciji "Gangsteri, odmetnici i policajci". Najveću cijenu postigao je sat, oko 84 tisuće dolara (75 tisuća eura), objavila je bostonska kuća RR Auction.

Kupac tog predmeta nije poznat, no zna se da je riječ o kolekcionaru koji je zainteresiran za zanimljive američke artefakte, istaknuo je zamjenik izvršnog predsjednika RR Auctiona Bobby Livingston. U aukciji je sudjelovalo tridesetak kupaca koji su ponude davali putem interneta, telefonski ili uživo.

Caponeova skladba nazvana "Humoreska" koja pokazuje njegovu nježniju stranu prodana je za oko 18 tisuća dolara. Pjesma sadrži stihove: "Ti me ushićuješ i puniš moje srce, s radošću poput umirujuće simfonije, po zraku ti lagano plutaš, a u mome srcu notu pogađaš".

Livingston je za američke medije otkrio da nije iznenađen da je pjesma koju je napisao čovjek poznatiji po organiziranom kriminalu nego po skladanju prodana na aukciji zbog načina na koji Capone "rezonira u američkom imaginariju".

"Taj glazbeni artefakt daje uvid u to kakav je on čovjek bio", ističe taj predstavnik aukcijske kuće.

"Ona mu daje ljudska svojstva i pokazuje da je bio maštovit i kreativan. Ti su ljudi imali i koristili svoje talente, nažalost za kriminalna djela", dodao je Livingston, ne referirajući se samo na Caponea, nego i na zloglasni par Bonnie i Clyde. Njihovo oproštajno pismo koje je napisala Bonnie Parker, a potpisao Clyde Barrow netom prije njihove smrti prodano je za 16 tisuća dolara (oko 14 tisuća eura), dok je par tjeralica iz Texasa prodano za 8 tisuća dolara. Parkeričin posrebreni prsten s troglavom zmijom prodan je za 25 tisuća dolara.

Prodaji su prisustvovali nećak Clydea Barrowa Buddy Barrow i nećakinja Bonnie Parker Rhea Leen Linder.

"Pitao sam Buddyja što bi njegov ujak mislio o ovoj aukciji, a on je rekao da bi mu Clyde poručio da 'zaradi što više novca može'", otkrio je Livingston.

Pismo koj je napisao John Gotti, vođa obitelji Gambino u New Yorku, nije se uspjelo prodati. U tom pismu napisanom 1998. kćeri jednog od vođa mafije poručuje se da ocu kaže da "zadrži martinije hladnima".
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MAFIJA, al capone, bonnie i clyde, JOHN GOTTI, AUKCIJE