Regija

UVIJEK PO SVOM: Dodika ne brinu američke sankcije

Dodik je na taj popis uvršten početkom ove godine s obrazloženjem da opstruira provedbu Daytonskog sporazuma a u četvrtak je kazao kako glavnim 'krivcima' za to smatra aktualnu veleposlanicu SAD u BiH Maureen Cormack i zamjenika pomoćnika američkig državnog tajnika Hoyta Yeea.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Republike Srpske Miorad Dodik izjavio je u četvrtak kako nije posebice zabrinut zbog činjenice da ga SAD smatraju osobom opasnom po svoju nacionalnu sigurnost dodajući kako se i dalje nada da će biti skinut s američke "crne liste" na kojoj je njegovo ime ostalo i nakon što je revidirana 21. lipnja.  

"Ne osjećam se ništa posebno ugroženim zbog toga ali mislim da bi trebalo biti neugodnije onima koji su to na jedan nekorektan način izvojevali", kazao je Dodik novinarima u Brčkom nakon što je Bijela kuća potvrdila da je predsjednik Donald Trump potpisao izvršnu uredbu kojom je produžio važenje sankcija za veći broj osoba s područja zapadnog Balkana za koje je procijenjeno kako su prijetnja miru i stabilnosti pa tako i opasnost po nacionalne interese SAD-a.

Dodik je na taj popis uvršten početkom ove godine s obrazloženjem da opstruira provedbu Daytonskog sporazuma a u četvrtak je kazao kako glavnim "krivcima" za to smatra aktualnu veleposlanicu SAD u BiH Maureen Cormack i zamjenika pomoćnika američkig državnog tajnika Hoyta Yeea.

Dodik se sada nada kako će njima "vrlo brzo vidjeti leđa" pa pretpostavlja kako bi to moglo promijeniti i njegov status u očima američke administracije.

"Vidjet ćemo kakva će onda biti politika (SAD-a)", kazao je Dodik dodajući kako je zapravo nepravda to što je uopće uvršten na popis osoba koje su u SAD nepoželjne.

Takav status onemogućio ga je i u planovima da otputuje na Trumpovu predsjedničku inauguraciju i to nakon što je bio prisiljen kao i svi ostali građani BiH doći u veleposlanstvo u Sarajevo i popuniti zahtjev za vizu koja mu je potom odbijena.

"Mislim da je to bila nepravda. Ako i oni misle tako - neka me skinu, a ako ne misle baš me briga. Bitno je da Republika Srpska zbog toga nije imala nikakve štete", zaključio je Dodik koji s američkom diplomacijom "ratuje" već godinama prvenstveno zbog stalnih izjava da će se RS otcijepiti od BiH te kako će o tome biti organiziran referendum.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milorad dodik, RS, BIH, SAD, bijela kuća, AMERIKA