Hrvatska

PREMIJER PLENKOVIĆ: Hrvatska je predana strateškim ciljevima u okviru EU-a i NATO-a

Danom državnosti u Hrvatskoj obilježava se 25. lipnja, dan kada je 1991. Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska je predana svojim strateškim ciljevima u okviru članstva u Europskoj uniji i NATO-u, kao i drugim ciljevima, poput razvijanja dobrih odnosa sa svojim susjedima, kazao je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković visokim državnim dužnosnicima i diplomatskom zboru akreditiranom u Hrvatskoj na prijamu u Banskim dvorima u povodu Dana državnosti.

Danom državnosti u Hrvatskoj obilježava se 25. lipnja, dan kada je 1991. Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom.

"Predani smo svim svojim strateškim vanjskopolitičkim ciljevima kao članica Europske unije i NATO-a, kao zemlja koja želi graditi dobre odnose sa svojim susjedima, rješavati otvorena pitanja i pridonositi globalnom miru i sigurnosti", kazao je premijer u govoru diplomatima i zahvalio im se na kontinuiranim naporima koje ulažu u izgradnji boljih odnosa sa svojim matičnim zemljama i Hrvatskom.

 "Želim također da u dijalogu s vama nastavimo pridonositi kvalitetnijoj izgradnji europskog projekta", kazao je Plenković i istaknuo da Brexit, o čemu su pregovori netom počeli, zahtijeva "novu energiju za jačanje zajedničkih politika".

Na tome će, nastavio je, u svojoj zemlji predano raditi s predsjednicom države, Hrvatskim saborom, strankama kako bi pozicionirali Hrvatsku na karti svijeta kao zemlju koja je privržena svojim vrijednostima.

Izrazio je zadovoljstvo što je preslagivanjem vlade očuvana politička stabilnost. "To je dobar znak za naše društvo (...) nastavit ćemo raditi na pozitivnim gospodarskim trendovima, rastu BDP-a, smanjenju nezaposlenosti, javnog duga....očekujemo izvrsnu turističku sezonu koja bi trebala dati impuls gospodarskom rastu", rekao je Plenković diplomatima na svečanosti u Banskim dvorima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA, BANSKI DVORI, DAN DRŽAVNOSTI, andrej plenković, NATO, EU