Regija

MEĐU VJERNIČKIM PUKOM: Papa Franjo kao hodočasnik posjetio sjever i središte Italije

Papa je prvo tijekom jutra stigao u Bozzolo, lombardijski gradić na sjeveru Italije, gdje se pomolio na grobu oca Prima Mazzolarija koji je umro 1959.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Papa Franjo je u utorak kao hodočasnik pohodio grobove dvojice talijanskih svećenika, istaknutih društvenih djelatnika u svojim zajednicama, koji su ponekad bili čak smetnja za Crkvu na poluotoku nakon rata.

Papa je prvo tijekom jutra stigao u Bozzolo, lombardijski gradić na sjeveru Italije, gdje se pomolio na grobu oca Prima Mazzolarija koji je umro 1959.

Don Mazzolari, aktivan borac protiv fašizma, a zatim sudionik pokreta otpora koji je u Drugom svjetskom ratu skrivao židove i partizane, snažno je obilježio razdoblje nakon rata svojim pozivima na mir i na društvenu pravednost, nerijetko izazivajući bijes svojih poglavara.

Jedno vrijeme mu je čak bilo zabranjeno da propovijeda izvan svoje biskupije, a neke njegove knjige su bile na popisu zabranjenih.

"Don Mazzolari je bio svećenik koji je bio uvjeren da se sudbina svijeta rješava na periferiji", rekao je Jorge Bergoglio, koji se i sam nastoji redovito susretati s onima koji su na rubu Crkve i društva.

Papa se zatim uputio u Barbianu, u Toscani, gdje je pohodio grob oca Lorenza Milanija, poznatog po svojoj prosvjetnoj djelatnosti.

Rođen u agnostičkoj i antiklerikalnoj obitelji, obratio se i 1943. ušao u sjemenište. Zbog trzavica s Crkvenim vrhom 1954. je poslan u taj gradić u okolici Firence.

Ondje osniva školu za djecu iz siromašnih obitelji, s novim nastavnim metodama. Umire 1967. od limfoma u 44. godini.

"Htio je omogućiti siromasima da se čuje njihova riječ, jer bez riječi nema dostojanstva, a time ni slobode i pravde", istaknuo je Sveti Otac.

"Ne niječući ogorčenost i teškoće" s kojima se don Milani morao boriti, posjet Rimskog biskupa svjedoči da "Crkva u tom životu prepoznaje uzoran način služenja Evanđelju, siromasima i samoj Crkvi", rekao je Papa istaknuvši da će mu taj "čestiti svećenik biti uzor".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sjever italije, KATOLIČKA CRKVA, papa franjo, SVETA STOLICA, ITALIJA