Turizam

MIRO BULJ: Zakonom o koncesiji potvrđuje se gora stvar nego Zakonom o privatizaciji i pretvorbi

Piše: Ivana Vranješ

U organizaciji   inicijative „ Pokret otoka“ u ponedjeljak na  Markovom trgu , ispred   Hrvatskog  sabora održan je prosvjed protiv  donošenja  Zakona o koncesiji .Prosvjednici su zahtjevali  da se o  Zakonu održi  javna rasprava  i da se otoci sačuvaju kao javno dobro.

„ Već tri godine se borimo protiv  davanja koncesija  na način kako se to radi po postojećem Zakonu, a prijedlog novog zakona  još je gori  i omogućit će  samovolju i isključivanje otočana iz procesa donošenja odluka. Koncesije se daju, a nitko ih ne nadzire“; rekla je Bojana Genov iz inicijative „ Čovjek po mjeri otoka“ iz  Malog Lošinja. Naglasila je kako oni koji dobivaju koncesije po ključu političke podobnosti, povezanosti  s političkim strankama i elitama rade što  žele. „ Ne želimo ovakav Zakon o koncesijama . Mali Lošinj  ima prevelikih  šteta Želimo da Zakon ide  u ponovno čitanje , da u Zakon  budu ugrađeni kontrolni mehanizmi  kojima će građani moći utjecati na praćenje upotrebe koncesija. Nismo   protiv poduzetništva i razvoja, ali želimo  da postoji kontrola i da se ispita ekonomska opravdanost k koncesije i kolateralne štete na prirodu, održivost, budućnost generacija na otocima“, izjavila je Genov.

 Dopredsjednica udruge Otok iz Prvića Antonija Dobrota je rekla  kako se na otoku želi napraviti marina sa 200 vezova.

„ Koncesionarima se želi dati dio obale za gradnju marine.  Ova marina je potpuno nepotrebna, jer su u blizini  Vodice  i marina tamo već postoji“, rekla je  Dobrota.

„ Poruka je jasna, ljudi koji žive na otocima ne mogu više trpiti  da im se oduzima dobro koje treba služiti lokalnoj  samoupravi  i tim ljudima, a ne interesnim skupinama. Ovim Zakonom se potvrđuje gora stvar nego što je bilo Zakonom o pretvorbi i privatizaciji. Ovo je pljačka nacionalnog  dobra“, rekao je  Mostov saborski zastupnik Miro Bulj.

 Saborski zastupnik Ivan Lovrinonović iz Promijenimo Hrvatsku  rekao je da neće podržati donošenje Zakona o koncesiji.“ Već sam na to predao tri amandmana, jedan je od  njih da se pomorsko dobro izuzme iz ovog Zakona  o koncesijama, jer ovako predloženi Zakon  može biti vrlo štetan , može proizvesti neželjene učinke diljem Jadranske obale . U tom smislu smatram da prije svega  treba   pričekati, odložiti primjenu Zakona do  1 rujna ili 1 listopada  i uskladiti predloženi Zakon o koncesijama , Zakon o vlasništvu, Zakon o javno- privatnom partnerstvu i Zakon  o pomorskom dobru . Kad se  Zakoni usklade  da dođu u  Sabor , jer su proturječni . Nemojmo  žuriti, napravimo sve kompatibilno „poručio je  Lovrinović. Smatra da se tek nakon  demokratske javne rasprave može donijeti Zakon o koncesiji.

Na sjednici  Hrvatskog sabora  Zakon o koncesiji   se našao na dnevnom redu, ali se o Zakonu nije glasalo. „ Što se tiče koncesije  pozivam sve građane  Republike Hrvatske  da se tome odupru. Danas ćete  vidjeti prolongaciju  glasovanja, ali to ne znači ništa. To znači da premijer Plenković čeka trenutak kada će provesti svoj naum i kada će dopustiti privatnim interesima da gospodare našim prostorom na način kako su to htjeli napraviti  na otoku  Braču  i na bolskoj plaži“, rekao je  saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras .- Poručio je da saborski zastupnici neće odustati od traženja da se ide u treće čitanje i odgađanje glasanja ne znači ništa.

 Saborski zastupnik HDZ-a  Branko Bačić je rekao  kako se zakon treba usvojiti, a  kako se ne bi događali eventualni propusti, potrebno je napraviti novi Zakon o pomorskom dobru  i to je ono što Vlada treba dostaviti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

miro bulj, branko bačić, gordan maras, koncesije