Tehnologija

OPREZ- POZIVI IZ HRVATSKE U EU I DALJE SE PLAĆA ISTO: Od ponoći ukinute naknade za roaming

Ako korisnik iz Hrvatske poziva broj u Njemačkoj, razgovor će mu se naplatiti sukladno njegovoj tarifi kao međunarodni poziv

Piše: PolitikaPlus

Od ponoći u Hrvatskoj počela je primjena nove EU roaming regulacije, koja označava kraj roaminga s drugačijim cijenama mobilnog komuniciranja po Europi, a koje će od sada biti kao i kod kuće uz moguće ograničenje podatkovnog prometa po 'domaćim' cijenama prenosi HRT.

Ukidaju se naknade koje su mobilni operateri naplaćivali za usluge korištenja mobitela u inozemstvu, a to znači da će pozive, SMS-ove i podatkovni promet potrošači plaćati po domaćoj tarifi koju su ugovorili sa svojim operaterom i kada putuju u neku od zemalja članica EU-a te u Norvešku, Island i Lihtenštajn.


Međunarodni i pozivi iz Hrvatske prema drugim zemljama nisu u roaming regulaciji

Međunarodni pozivi nisu obuhvaćeni roaming regulacijom, te za njih i dalje vrijede sva postojeća pravila sukladno uvjetima tarife/opcije koju korisnik ima. Dakle, ako korisnik iz Hrvatske poziva broj u Njemačkoj, razgovor će mu se naplatiti sukladno njegovoj tarifi kao međunarodni poziv. No, ako korisnik iz Hrvatske, za vrijeme svog boravka u primjerice Njemačkoj, poziva broj u Hrvatskoj ili bilo gdje u EU, i pritom koristi SIM karticu nekog od hrvatskih operatora, poziv će se tretirati kao roaming te će se naplatiti sukladno važećim roaming pravilima.

Nova regulacija roaminga isključivo za zemlje EU/EEA i s politikom pravedne uporabe

No, i dalje treba paziti u pograničnim područjima prema Srbiji, BiH ili Crnoj Gori jer je roaming s tim zemljama i dalje jako skup, a ako živite blizu granice može se dogoditi da se telefon spoji na njihovu mrežu iako ste u Hrvatskoj. "Isto tako, ako ste s vašim mobitelom u Hrvatskoj i zovete nekoga u inozemstvo - u EU ili drugdje, to nije roaming, i te cijene nisu regulirane niti su pojeftinile, a isto vrijedi i za fiksnu telefoniju", upozorava Andro Marčev iz Hakoma.

Iz Vipneta smatraju da svi korisnici trebaju znati da se nova regulacija roaminga odnosi isključivo na EU/EEA (zemlje EU-a uz još Norvešku, Island i Lihtenštajn), kao i da podrazumijeva i tzv. politike pravedne uporabe s više mjera kojima je cilj sprječavanje prekomjernog korištenja roaming usluga po domaćim cijenama, kao i zlouporaba.

U Hrvatskoj, međutim, operatori nisu odustali od kontrole “poštenog korištenja”. Regulatorna agencija HAKOM objašnjava kako vas “mobilni operator može kontaktirati u slučaju kad uoči moguću zloporabu temeljenu na ravnoteži roaming aktivnosti i domaće aktivnosti u razdoblju od četiri mjeseca”. Ako više trošite u ostalim zemljama EU nego u Hrvatskoj u razdoblju od 4 mjeseca, operator može zatražiti da mu u roku od 14 dana objasnite razloge zašto to radite.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

telefoniranje, roming, eu, hrvatska