Turizam

Oživljavanje državne imovine: G. Marić: Natječaj za Češku vilu iskorak je u upravljanju državnom imovinom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar državne imovine Goran Marić istaknuo je u srijedu kako Vladina odluka da se raspiše međunarodni javni natječaj za odabir ulagača u Češku vilu na Visu predstavlja značajan iskorak u politici upravljanja državnom imovinom, posebno na otocima koji su sami po sebi ugroženi.

Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluku o utvrđivanju uvjeta i objavi javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju Ugostiteljsko-turističkog projekta Češka vila i imenovanju povjerenstva za ocjenu ponuda i praćenje realizacije projekta.

Oživljavanje državne imovine

Projekt predviđa rekonstrukciju i prenamjenu Češke vile u hotel s najmanje četiri zvjezdice, a predviđena je i rekonstrukcija okolnih tradicijskih građevina, te izgradnja novih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta.

Projekt Češka vila realizirat će se osnivanjem prava građenja na rok do 50 godina tijekom kojih će država uprihoditi najmanje 84,3 milijuna kuna, kazao je Marić.

Primjer Češke vile na Visu je zapravo snažno oživljavanje državne imovine. Trenutno stanje tog kompleksa prikazuje i stav prema državnoj imovini, a bezbroj je sličnih primjera diljem Hrvatske, kazao je Marić pokazujući fotografije kompleksa za koje je kazao da ga podsjećaju na prizore iz Vukovara s početka 1990.-tih.

Tom odlukom, istaknuo je, čini se iskorak u upravljanju državnom imovinom i to na vrlo bitnim područjima Hrvatske, a to su otoci koji su sami po sebi ugroženi. Projekt će poduprijeti mogućnost života na otoku Visu, zapošljavanje i zadržavanje mladih u odlascima s naših otoka, dodao je.

O ponudama na međunarodnom natječaju odlučivat će povjerenstvo u kojem će biti predstavnici ministarstava državne imovine, prometa i turizma, te gradonačelnik Visa. Oni će Vladi predložiti najboljeg ponuditelja.

Podsjetio je kako je slična odluka nedavno donesena i glede državne imovine u Dugom ratu, nakon više od 20 godina i više desetaka međusobnih tužbi, sporova i neriješenih imovinskopravnih odnosa.

To će omogućiti da se na platou bivše tvornice legura u Dugom ratu također realizira projekt koji suštinski mijenja život tako malih gradova i sredina, istaknuo je Marić te napomenuo da je svim načelnicima, gradonačelnicima i županima poslao pismo u kojem ih poziva da odrede prioritete u revitalizaciji državne imovine na njihovim područjima.

Bez komentara na Košićevo pismu premijeru Plenkoviću

Novinare je zanimao Marićev stav o pismu biskupa Vlade Košića u kojem proziva premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića zbog suradnje s HNS-om optužujući ga da je time pokazao "neosjetljivost za osjećaje i vrijednosti koje gaji većina hrvatskoga naroda" i da se upustio u "političku prostituciju", no Marić odgovara kako ne može komentirati jer pismo nije vidio.

 "Nisam pročitao, nisam ni čuo za taj tekst, pa ga ne mogu ni komentirati. Ali, u demokratskom društvu svatko ima pravo reagirati i iskazati svoje mišljenje. Inače poštujem mišljenje Crkve i predstavnika Crkve, ali u konkretnom slučaju ne mogu ništa reći jer nisam ni čuo ni vidio tako nešto", rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

državna imovina, goran marić