Kolumne

VIŠESLAV RAOS ZA POLITIKAPLUS: HDZ unutar sebe mora prvo definirati što za njega znači demokršćanstvo

Hrvatska se nalazi u skupini zemalja s najvišim postotkom vjernika, tako da je pitanje je li naše društvo nužno sekularizirano.

FOTO: HRT
Piše: Mislav Miholek

Povodom recentnih zbivanja, porazgovarali smo s docentom Višeslavom Raosom s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

PP: Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman u posjetu je Hrvatskoj, održava se i gospodarski forum, hoće li Hrvatska konačno više gospodarski iskoristiti političku potporu Ukrajini?


Višeslav Raos: Uvriježeno je često očekivati puno od posjeta na visokoj razini i od prigodnih gospodarskih bilateralnih susreta, no prava suradnja iziskuje kontinuirani rad i pripremu terena, a ne jednokratne događaje.

PP: Odlazeći ministar Stier poziva se na demokršćanstvo, koliko stvarno ima mjesta za takvu opciju u sekulariziranoj Hrvatskoj?

Višeslav Raos: HDZ unutar sebe mora prvo definirati što za njega znači demokršćanstvo. U komparativnoj perspektivi s drugim članicama EU, prema istraživanjima stavova građana (Eurobarometer, European Social Survey), Hrvatska se nalazi u skupini zemalja s najvišim postotkom vjernika, tako da je pitanje je li naše društvo nužno sekularizirano.

PP: Državna tajnica Janica Kostelić nalazi se u središtu pozornosti. Na internetu su teške svađe, dio ljudi je podupire, dio je zvjerski vrijeđa. Što to govori o mentalitetu Hrvata?

Višeslav Raos: Kroz sport se često prelamaju razne frustracije i identitetske dvojbe, tako da ne čudi da se i kroz ovaj incident prelamaju različito mobilizirani osjećaji.