Turizam

KRIŽEVCI: Ovog vikenda 50. Križevačko veliko spravišče

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u Križevcima se od petka do nedjelje održava 50. Križevačko veliko spravišče, tradicionalna pučka spelancija utemeljena na predaji o pomirbi i svađi križevačkih purgera i kalničkih šljivara.

Pokrovitelji ove manifestacije su i Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci i Razvojna agencija Podravine i Prigorja (PORA).

U petak navečer će na središnjoj pozornici ključeve grada varoškom sucu (Stjepanu Palijanu) na trodnevlje predati novoizabrani križevački gradonačelnik Mario Rajn.

U sklopu Spravišča održat će se raznovrsne priredbe, između ostalog Zlatna vina Alpe-Adria, večer Vina i čvaraka te 25. međunarodna izložba vina Križevačkih goric i popularna Štruklijada, izbor prvih štrukli Križevaca.

Redatelj spelancije po Križevačkim štatutima "Pomirba križevačkih purgera i kalničkih šljivara" je Adam Končić, scenaristi su Zoran Homen, Adam Končić i Ottone Novosel Franz, a u predstavama glume amateri iz Križevaca i Kalnika. Organizatori Križevačkog velikog spravišča su Turistička zajednica grada i Grad Križevci.