Energetika

HEP: U Lepoglavi puštena u trajni rad ELEN punionica za električna vozila

Na punionici u Lepoglavi moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska elektroprivreda je danas svečano otvorila ELEN punionicu za električna vozila u Lepoglavi, koja je smještena na Trgu 1. hrvatskog sveučilišta.

Punionicu su svečano otvorili Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave i Domagoj Puzak, voditelj tima za eMobilnost HEP grupe.

ELEN punionica u Lepoglavi postavljena je temeljem „Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“, gdje je Grad Lepoglava dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Varaždin.

Na punionici u Lepoglavi moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu [email protected].

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon više od 37 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. U fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punionice u Dubrovniku, Novom Vinodolskom, Solinu i ostalim gradovima. Također, kroz sufinanciranje od strane Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T.

Hrvatska elektroprivreda je prva u Hrvatskoj prepoznala europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša, a sve prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva.

U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je i sustav koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila. Za razvoj i promicanje elektromobilnosti u Hrvatskoj, HEP-u je krajem 2016. godine dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

varaždinska županija, PUNIONICA, LEPOGLAVA, ELEN, HEP