Hrvatska

Prvi put nakon 2014.: Sprema se promjena režima prelaska granice na Bregani

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska strana predložila je slovenskoj da granična policija Hrvatske u turističkoj sezoni, do 1. listopada, obavlja kontrolu putnika svake zemlje

Uoči turističke sezone iz hrvatske policije stiže novi prijedlog kako smanjiti gužve na granici sa Slovenijom. Hrvatska policija, prema prijedlogu, trebala bi se vratiti u hrvatske granične kućice na Bregani.

Hrvatski i slovenski policajci bi prvi put nakon 2014. godine trebali opet odvojeno nadzirati putnike u cilju bržeg prometovanja. Zahtjev je to koji je uputio Ured ravnatelja policije Marko Srdarević, prenosi Jutarnji list.

Hrvatska strana predložila je slovenskoj da granična policija Hrvatske u turističkoj sezoni, do 1. listopada, obavlja kontrolu putnika svake zemlje, a sukladno intezitetu prometa mogli bi otvoriti veći broj ulaznih i izlaznih traka.

Iz MUP-a poručuju da bi to trebalo ubrzati prelazak granice. Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić skeptičan je.

'Predsjednik Vlade nedavno je tvrdio da je dogovor o ciljanim kontrolama postognut. Očito nije. Da bi se barem donekle kontrolirao kolaps koji ćemo imati na graničnim prijelazima, napušta se dogovor iz 2014. godine o 'one stop kontroli' sa Slovenijom za granični prijelaz Bregana - Obrežje. Sve ovo govori da će Hrvatska radi Uredbe EU trpjeti ozbiljne štete, a putnici neka se pripreme za duga čekanja bez obzira na to što su državljani EU', kaže Ostojić.

Slovenska strana ovaj će prijedlog tek razmotriti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

granični prijelazi, granice