Mojbiz

MINISTAR: Tolušić za povezivanje poljoprivrednika i industrije

On smatra da Županija može biti glavni koordinator odnosno poveznica obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, Podravke i drugih sudionika.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je za posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji izjavio kako je jačanje poljoprivrede moguće samo uz daljnje povezivanje poljoprivrednih proizvođača s prehrambenom industrijom.

On smatra da Županija može biti glavni koordinator odnosno poveznica obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, Podravke i drugih sudionika. 

"Govoreći o sustavima kao što je Podravka, govorimo o industriji kojoj su potrebne ogromne količine sirovina kojih ima dovoljno na ovom području", rekao je Tolušić nakon susreta sa županom Darkom Korenom.

Koren slaže se s Tolušićem da poljoprivredu treba povezati s prehrambenom industrijom. Smatra da poljoprivrednici koprivničko-križevačkog kraja mogu količinski i kvalitativno udovoljiti zahtjevima prehrambene industrije. Da bi se to realiziralo, treba osigurati sirovinu po konkurentnim cijenama pri čemu važnu ulogu mogu odigrati država i Ministarstvo poljoprivrede, kaže Koren.

"Poljoprivrednik mora proizvoditi po održivoj cijeni, a prehrambena industrija mora kupovati istu robu po cijeni koja joj osigurava konkurentnost na tržištu", smatra Koren.

U Podravci su ministru Tolušiću predstavljeni razvojni planovi koprivničke kompanije.

"Naša je ambicija postati generator poljoprivredne proizvodnje, ne samo u ovoj županiji, nego cijeloj Podravini i Slavoniji", rekao je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar dometnuvši kako tvrtka želi da unutar dvije godine svo voće i povrće potrebno za proizvodnju nabavljati s hrvatskih polja i voćnjaka.