Zagreb

ZAGREB: Otvorena izložba Strasna ljepota

Na izložbi su izložene slike i skulpture Nives Kaurić Kurtović, Ive Šebalja, Željka Hegedušića, Ferdinanda Kulmera i drugih autora.

Piše: Ivana Vranješ

U galeriji Klovićevi dvori u četvrtak navečer je otvorena izložba Strasna ljepota na kojoj je su predstavljena djela desetak hrvatskih  umjetnika iz  zbirke  galeristice i kolekcionarke Dagmar  Meneghello.

Na izložbi su izložene slike i skulpture Nives Kaurić Kurtović, Ive Šebalja, Željka Hegedušića, Ferdinanda Kulmera i drugih autora.

Otvarajući izložbu predsjednik Vlade Andrej Plenković  je rekao kako ljubitelji umjetnosti imaju priliku  vidjeti  vrlo temeljitu i pažljivo odabranu kolekciju  radova brojnih hrvatskih umjetnika koji su  u ambijentu otoka Hvara, Palmižana i drugih dijelova otoka osjetili divotu Mediterana.

Zahvalo je  Dagmar Meneghello na trudu kojim je doprinijela razvoju etabliranih umjetnika, na šansi koju je pružila mladim umjetnicima, ali i na vezama koje je imala s  brojnim kolegama u Europi i svijetu, a sve je to doprinijelo stvaranju bogate kolekcije. Plenković je  naglasio da će i Rijeka 2020 biti prijestolnica kulture, a to je poruka koliko je Hrvatska otvorena kulturi, Europi i svijetu.

„Kad je riječ o aktivnostima Ministarstva kulture naći će se institucionalnih i financijskih načina da pomognemo i promičemo brojne projekte u kulturi“ obećao je Plenković.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić rekao je da posjetitelji večeras  imaju priliku uživati u umjetničkim ostvarenjima koji pulsirajući  kolorita prenose ritam , harmoniju i miris Mediterana.

„Ovom izložbom obuhvaćeno je stvaralaštvo nastalo  u čak pedeset godina. Izložba je od iznimne važnosti za predstavljanje  skrovitih aspekata svim Zagrepčanima i Zagrepčankama, ali i turistima koji u sve većem  broju pohode naš grad“, izjavio je Bandić koji je rekao da izložba prenosi duh, bit i stvarnost Dalmacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Milan Bandic, ZAGREB, klovićevi dvori, andrej plenković