Hrvatska

ANDREJ PLENKOVIĆ: Uoči lokalnih izbora očekuje pobjedu HDZ-a

Politika Vlade je uključivost i suradnja s svim manjnskim zastupnicima i zaštita manjina koje nemaju zastupnike u Saboru

Piše: Ivana Vranješ

Predsjednik Vlade   Andrej Plenković u  petak u Banskim dvorima sastao se s  predsjednikom Europskog parlamenta Antonijem   Tajanijem. 

Nakon sastanka  Plenković  je ocijenio  da poruke koje  šalje predsjednik Europskog parlamenta  su bitne za interese  svih građana  država članica Europske unije, za jačanje demokratskog  legitimiteta institucija i rješavanje  ključnih problema koji su pred nama.

 „ To su jačanje  unutarnje i vanjske  sigurnosti, sprječavanje  prijetnji, konkretnih terorističkih akata, razgovori o temeljnim   gospodarskim i  socijalnim pitanjima Europe. Na tom tragu  ohrabrujući su pokazatelji koje ima  Hrvatska , glede rasta BDP-a ,  smanjenja duga, niskog  proračunskog manjka, boljeg  kreditnog  rejtinga, veće   zaposlenosti, smanjenja nezaposlenosti ispod  200 tisuća ljudi, veće industrijske proizvodnje  i potrošnje“, rekao je Plenković.  Izrazio je uvjerenje da će idućeg tjedna  Europska komisija dati preporuke koje će omogućiti Europskom vijeću da  sredinom  lipnja donese odluku o izlasku Hrvatske iz procedure  prekomjernog proračunskog deficita, čime međunarodni rejting Hrvatske dobiva  jednu novu dimenziju.

Plenković je rekao da je s Tajanijem razgovor o proširenju Europske unije, o stabilnosti jugoistoka Europe, o potpori  BiH i susjednim zemljama da nastave reforme  na putu u europske integracije .

 Naglasio je da je  Tajanija upoznao sa bitnim političkim, gospodarskim i socijalnim temama koje su relevantne u Hrvatskoj jedna od tih  tema je  i kvalitetan okvir, ustavno pravna  zakonska zaštita i poštivanje prava manjina u Hrvatskoj.

„Politika naše Vlade  je uključivost i suradnja s svim  manjinskim zastupnicima, ali i zaštita manjina koje nemaju zastupnike u   Saboru „poručio je Plenković.

Na upit novinara što očekuje od lokalnih izbora  Plenković  je odgovorio da očekuje pobjedu  HDZ-a na razini  županija, gradova, iskorake  u velikim urbanim sredinama.

„ Rezultati će biti sukladno očekivanjima, što  se tiče lokalnih  izbora optimist sam „, rekao je Plenković . Upitan je i da  komentira tvrdnju  Vesne  Pusić iz HNS-a  kako treba razgovarati s predsjednikom SDP-a   Davorom Bernardićem o velikoj koaliciji  ili u protivnom ići na   izvanredne  parlamentarne izbore, jer ne postoji  treća mogućnost.

„ Svim čelnicima stranaka sam savjetovao da se  do 21 svibnja koncentriraju  na svoju kampanju za lokalne izbore. U ponedjeljak ćemo razgovarati s  drugim parlamentarnim strankama, kad se ozračje kampanje  smiri i vratimo se  u uobičajene okvire  dijaloga“, izjavio je Plenković ističući da je   sve već rekao  o velikoj koaliciji u Splitu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lokalni izbori, andrej plenković, hdz