Zagreb

ČISTE FASADE: Zagreb sufinancira antigrafitni namaz za fasade, a kako se drugi gradovi bore protiv grafitiranja?

U nama bližem Rimu, na primjer, novčane kazne za vandalsko grafitiranje iznose do 1000 eura.

Piše: PolitikaPlus

Ružne, išarane fasade zagrebačkih zgrada mogle bi postati prošlost ako zagrebačka gradska vlast provede mjere za sprječavanje vandalskog grafitiranja koje je prije nekoliko dana najavio gradonačelnik Milan Bandić. Prema istraživanju Instituta za turizam, dva najveća nedostatak Zagreba kao turističke destinacije upravo su stare fasade i grafitima uništena pročelja zgrada. Mjere protiv grafitiranja dio su projekta obnove fasada, pa će cjelovita provedba tog projekta – obnova fasada uz zaštitu od grafita -  dati Zagrebu  ljepše lice koje će biti atraktivnije i turistima.

Odlukom o zaštiti objekata od grafita, Grad Zagreb će između ostalog sufinancirati sa 80 posto troškova uklanjanje grafita i nabavu kamera za videonadzor uličnog pročelja zgrada, te sa 60 posto sufinancirati troškove za nanošenje zaštitnog antigrafitnog namaza. Nadalje, educirati će javnost o grafitima kroz plakate koje će postaviti u školama, vrtićima i svim drugim objektima u vlasništvu grada, a predviđene su i različite druge edukativne aktivnosti. U sklopu mjere otvorena je i telefonska linija za prijavu počinitelja, a u Gradu kažu da je važno informirati javnost i o kažnjavanju počinitelja, grafitera.

Je li Grad Zagreb slijedio primjer drugih europskih ili svjetskih metropola, pitali smo Matu Kraljevića, pokretača projekta videonadzora zagrebačkih ulica.

  • Nismo se vodili tuđim primjerima, već interesom sviju nas da imamo uređeniji i ljepši grad. Uvijek će biti grafita, ali uz ove mjere sigurno će se značajno smanjiti uništavanje fasada. Bilo bi zbilja šteta ne iskoristiti mjere koje sada nudi grad, kaže nam Kraljević.

Za mjere o kojima govori grad će u proračunu morati osigurati novac, ali činjenica je da niti jedan grad u svijetu nije riješio problem vandalskog grafitiranja bez troškova. Zvuči nevjerojatno, ali New York je 70-ih godina prošloga stoljeća potrošio čak 300 milijuna dolara samo na skidanje grafita s vlakova gradske i prigradske željeznice.  Kazne za grafitere u New Yorku su zbilja ozbiljne: do osam godina zatvora, a novčana kazna može biti više stotina tisuća dolara.    

U nama bližem Rimu, na primjer, novčane kazne za vandalsko grafitiranje iznose do 1000 eura. Zatvorske i financijske sankcije nisu jedino rješenje, uvjerili su se i drugi gradovi pa i oni uz te mjere imaju i razne edukativne mjere ili programe.  U već spomenutom New Yorku recimo postoji „Graffiti reward program“, odnosno posebna telefonska linija na koju se može prijaviti vandalizam, a nagrada onima koji ga prijave iznosi do 500 dolara. Taj program provodi poseban policijski odjel.

Cambridge je također  uveo telefonsku liniju na koju se mogu prijaviti grafiteri, a čišćenja fasada se organiziraju unutar same zajednice. U Chicago postoji besplatna služba za građane koja čisti fasade. Grad Sydney je za borbu protiv vandalskog grafitiranja u vlakovima uveo i posebnu tehnologiju, senzor Mousetrap koji detektira pare iz sprejeva ili markera te u stvarnom vremenu šalje informacije policiji o lokaciji na kojoj se događa vandalizam.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRAFITI, ZAGREB, GRAD ZAGREB, ČISTE FASADE