Hrvatska

ANTONIO TAJANI: Hrvatska može imati ključnu ulogu u stabilnosti regije

Jandroković je izrazio zadovoljstvo što je njegova prva službena međunarodna obveza povezana s posjetom predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajana, koji je veliki prijatelj Hrvatske i zalaže se za snaženje europskih institucija.

Piše: Ivana Vranješ

Predsjednik  Hrvatskog sabora  Gordan  Jandroković  u petak se sastao s predsjednikom Europskog parlamenta  Antonijem Tajanijem. Tijekom sastanka razgovaralo se o političkoj i gospodarskoj  situaciji u Hrvatskoj, aktualnoj  situaciji u Europskoj uniji kao i njezinoj budućnosti, te o aktivnostima Hrvatskog sabora vezano uz članstvo Hrvatske u EU. Tema razgovora bila je situacija  u Jugoistočnoj Europi, te je istaknuto da sve zemlje koje žele postati članice EU  moraju  ispuniti  odgovarajuće zahtjeve.

Jandroković je izrazio zadovoljstvo što je njegova prva službena međunarodna obveza  povezana s posjetom  predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajana, koji je veliki prijatelj Hrvatske i  zalaže se za snaženje   europskih institucija.
 
„Suglasili smo se da  politička stabilnost članica bitna za  stabilnost Europske unije. Važno je snažiti  institucije na nacionalnoj razini  i razini Europske unije te  graditi povjerenje  građana prema  tim institucijama.“, izjavio je novinarima  Jandroković koji je izrazio zadovoljstvo potporom Tajanija uključenju Hrvatske u Schengenski sustav.

„Razgovarali smo  o problemima suradnje Europskog i  nacionalnog parlamenta, odnosno Sabora. Govorili smo o zakonodavstvu, radit ćemo na unaprjeđenju zakonodavstva kako bi bilo u funkciji građana Europe“, rekao je Tajani. Napomenuo je da je Europa suočena sa izazovima, kao što   su velika  nezaposlenost mladih, prijetnje  terorizma i veliki migrantski val.  „Moramo raditi  na stabilnosti EU i političkoj stabilnosti, bitno je da Hrvatska održi i zadrži stabilnost“, poručio je Tajani.

Smatra kako je važna stabilnost regije  i Hrvatska može u tome imati ključnu ulogu. Naglasio je da zbog  prijetnji  terorizmu  i migrantskom valu bitno je da Hrvatska pristupi Schengenskom sporazumu, te je obećao  da će u ostvarenju tog cilja dati svoj doprinos.

Na sastanku se govorio i o korištenju EU fondova. Tajani je rekao da je Hrvatska napravila velike korake što se tiče rasta gospodarstva. Međutim, treba još više koristiti  EU fondove. Spomenuo je paket cosmo vrijedan  2,4 milijarde eura usmjeren na turizam.

„Treba  koristiti sve  instrumente koje Unija Hrvatskoj stavlja na raspolaganje, upravo za razvoj turizma“, rekao je   Tajani, te je najavio  službeni posjet Jandrokovića Europskom parlamentu kako bi se  dodatno ojačali odnosi Hrvatske i Europske unije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EU, ITALIJA, SABOR, gordan jandroković, antonio tajani