Mojbiz

SJEVERNA AMERIKA: Trumpova administracija pokreće nove pregovore o NAFTA-i

U pismu američkim zastupnicima, američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer napisao je da je aktivirao 90-dnevno razdoblje za konzultacije s Kongresom, američkom industrijom i javnošću koje će omogućiti početak novih pregovora o NAFTA-i do 16. kolovoza.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Trumpova administracija u četvrtak je formalno pokrenula proceduru za nove pregovore o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) s Kanadom i Meksikom ne bi li izborila bolje uvjete za američke radnike i proizvođače.

U pismu američkim zastupnicima, američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer napisao je da je aktivirao 90-dnevno razdoblje za konzultacije s Kongresom, američkom industrijom i javnošću koje će omogućiti početak novih pregovora o NAFTA-i do 16. kolovoza.

Novi pregovori o NAFTA-i ključno su obećanje Donalda Trumpa iz predizborne kampanje. Trump za taj trgovinski sporazum star 23 godine često govori da je "katastrofalan" jer su američke tvornice i dobro plaćena radna mjesta u proizvodnji preseljena u Meksiko.

Lighthizer je rekao novinarima da se NAFTA pokazala uspješnom za američku poljoprivredu, investicijske usluge i energetski sektor, ali ne i za proizvodnju. Dodao je kako se nada da će pregovori završiti do kraja ove godine.

"Kao prvo, trebali bismo graditi na onome što je u NAFTA-i bilo dobro i promijeniti i poboljšati ono što nije", rekao je.

U pismu Kongresu, Lighthizer ističe da NAFTA-u treba modernizirati na području digitalne trgovine, prava intelektualnog vlasništva, rada i zaštite okoliša, pravila za državna poduzeća i standarda za sigurnost hrane.

Pismo sadrži manje pojedinosti od onog koje je u ožujku Kongresu poslao Trump, koji je najavio da će američka vlada tražiti poreznu jednakost i pravo ponovnog uvođenja carina ako meksički i kanadski izvoz postane ozbiljna prijetnja američkoj industriji.

Trump je potkraj travnja razmatrao potpuno povlačenje iz NAFTA-e, ali su ga uvjerili da umjesto toga pokuša dogovoriti nove uvjete.

Lighthizer je rekao kako ne vjeruje da će nova prijetnja istupanja iz NAFTA-e biti potrebna te kako vjeruje da će Kanada i Meksiko pregovarati u dobroj vjeri.

Dodao je kako se nada da će postojeći trilateralni format organizacije biti sačuvan, ali i napomenuo kako su mnogi sadašnji problemi bilateralni te da moraju biti riješeni ili s Meksikom ili s Kanadom.

"Nadamo se da ćemo na kraju imati strukturu sličnu sadašnjoj. Ako se to pokaže nemogućim, onda ćemo krenuti u drugom smjeru."

Lighthizer je kazao kako do 16. srpnja planira objaviti ciljeve za pregovore.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MEKSIKO, SJEVERNA AMERIKA, SAD, AMERIKA, donald trump, NAFTA, KANADA, bijela kuća