Zdravlje

NOVI ZAKON: Što za domaće proizvođače e-cigareta donosi novi zakon?

Piše: PolitikaPlus

Novim Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, koji je ovog mjeseca izglasan u hrvatskom Saboru, nastoji se regulirati prodaja i oglašavanje duhanskih proizvoda. Uz sve izmjene, javnosti je posebno zapelo za oko to što se novim zakonom izjednačava duhanske cigarete s e-cigaretama, što su i proizvođači osobnih isparivača dočekali u nevjerici. Ovakva odluka i donošenje Zakona, po mišljenju proizvođača osobnih isparivača, bez prethodne opsežne javne rasprave i detaljnog uvida u gospodarske, zdravstvene i socijalne posljedice stavila je proizvođače, ali i korisnike u nezavidan položaj te će potencijalno prouzročiti negativne posljedice za mnoge od njih.

Zakon, za koji upućeni tvrde kako se radi o jednom od najrigoroznijih u Europi, polučio je i rasprave među zdravstvenim stručnjacima koji su ukazali na brojna istraživanja koja govore kako je e-cigareta i 95% manje štetna od klasičnih.

'Osobni isparivači su u svijetu prisutni već desetak godina, a na našem su se tržištu pojavili nedavno i u kratkom vremenu su prepoznati na tržištu. Radi se o jednom od najbrže rastućih tržišta u Europi, a samo u Engleskoj danas 10% pušača prešlo je na e-cigarete', napominje Saša Lončar, direktor hrvatske tvrtke Virginia White.

Ova tvrtka kao jedan od najvećih hrvatskih distributera i proizvođača, za sada svoje isparivače i tekućine proizvodi izvan granice Hrvatske. Planirano preseljenje i početak proizvodnje u Hrvatskoj, Saša Lončar je najavio početkom godine, naglasivši kako sve ovisi o smjeru u kojem će ići Zakon i regulativa koja tada nije bila poznata ni samim proizvođačima.

Lončar ističe kako restriktivnom politikom država ograničava i odustaje od jedinstvene prilike za ostvarenjem dvostruke koristi, povećanja broja nepušača i uštede u zdravstvenom sustavu te priljeva novca u državni proračun potičući proizvodnju i izvoz ove iznimno potentne gospodarske grane.

'Želim naglasiti da nisam protiv uvođenja zakona i reda na tržište, no smatram kako je novi zakon donesen bez sagledavanja šire slike i uviđanja brojnih pogodnosti za zajednicu koje je moguće ostvariti ponudom kvalitetnijih zakonskih rješenja. Smatram kako je potrebno jasno istaknuti i definirati razliku između duhanskih cigareta i e-cigareta, za što uostalom postoje i brojni dokazi', ističe Saša Lončar pokazujući nam rezultate istraživanja priznatih zdravstvenih ustanova iz SAD-a i Velike Britanije. 

U Hrvatskoj danas posluje nekoliko distributera i proizvođača osobnih isparivača i punila koji planiraju i provode intenzivnija ulaganja te imaju planove širenja proizvodnja i prodaje na domaćem i stranim tržištima. Kako će se striktne i rigorozne mjere, kojima su e-cigarete izjednačene s duhanskim proizvodima, odraziti na industriju osobnih isparivača samo je jedno od brojnih pitanja koja muče hrvatske poduzetnike. Je li novim zakonom ostvarena trajna šteta za navedeno tržište i usporen razvoj ove potentne gospodarske grane pokazat će vrijeme. No sigurno je kako su novim zakonom hrvatski poduzetnici i proizvođači osobnih isparivača i punila u nepovoljnijem položaju u odnosu na proizvođače iz zemalja poput Njemačke i Velike Britanije, gdje se ovaj dio tržišta zakonom regulira, prema riječima naših sugovornika, puno kvalitetnije i bolje za čitavo društvo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novi zakon, e- cigareta, zdravlje