Scena

HUMANITARNA AKCIJA: Humanitarnim koncertom prikupljeno 720 tisuća kuna za opremanje laboratorija dječje onkologije

U glazbenom programu nastupili su Vanna, Damir Urban, Marko Tolja, Oliver Dragojević, Antonela Doko, Frajle, Marin Jurić-Čivro i drugi glazbenici.

Piše: Ivana Vranješ

Mali onkološki  bolesnici nisu sami,  uz njih je cijela Hrvatska. Na humanitarnom koncertu “Vjeruj u ljubav“ kojim je u  nedjelju  završila humanitarna akcija Hrvatske radiotelevizije „Uz nas niste sami“ prikupljeno je 830 tisuća kuna. Za opremanje laboratorija Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju dr. Mladen Ćepulić Klinike za dječje bolesti Zagreb namijenjeno je 720 tisuća kuna, a ostatak novca bit će preusmjeren u druge humanitarne svrhe.

U sjajnom glazbenom programu  nastupili su Vanna, Damir Urban, Marko Tolja, Oliver Dragojević, Antonela Doko, Frajle, Marin Jurić-Čivro i drugi glazbenici.

Građani iz cijele  Hrvatske nazvali su humanitarni broj 060 9008 kako bi pomogli malim onkološkim bolesnicima, a na pozive u pozivnom centru HRT-a  su se javljale osobe iz kulturnog, političkog i javnog života. Humanitarni broj građani mogu zvati do 31 svibnja.

„Svake godine je od 160 do 180 novooboljelih onkoloških bolesnika. U prosjeku izlječenje je vrlo visoko, preko 80 posto se djece izliječi, kod nekih je to gotovo 100 posto, a kod nekih su  nažalost, postoci izlječenja od zloćudnih bolesti niski. Međutim, to je područje u kojem očekujemo najuzbudljivije promjene u narednim godinama i desetljećima. Prije 25 godina preživljavanje za neke zloćudne bolesti je bilo 10 posto, a danas izlječenje za te bolesti je preko 90 posto“,rekao je  Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb. Ocijenio je kako je akcija HRT-a i udruge Phoenix  fantastična .

„Moje srce je veliko kao Hrvatska, lijepa, dobra Hrvatska koja doma sjedi uz telefone i okreće brojeve da bi pomogla djeci“, izjavio  je Bahtijarević.

Ravnatelj Specijalne bolnice za kronične bolesti  dječje dobi Gornja Bistra Renato Mittermayer rekao je kako je ponosan što sudjeluje u humanitarnoj akciji .

„Podržavam sve  akcije humanitarnog karaktera da se pomogne djeci, da dobiju najbolju zdravstvenu skrb  i onu  pažnju koju zaslužuju . Hrvatska ima veliko srce i senzibilitet“, rekao je Mittermayer.

Mnoga poznata televizijska lica dala su podršku humanitarnoj akciji, a među njima je bila i  nekadašnja voditeljica na Hrvatskoj televiziji Ksenija Urličić.

„Čast je i povlastica biti večeras ovdje. Sve nas združuje plemenitost, neke nevidljive niti, a plemenitost nas čini boljim  čovjekom, čini nas sretnim i učvršćuje vjeru u ljude“, rekla je Urličić, koja je pohvalila dobru organizaciju svih humanitarnih akcija HRT-a.

„Budući da pratim zdravstvo i često odlazim na Institut za tumore, onkološki i hematološki odjel velika mi je čast da HRT je napravio ovu akciju. Nadam se da ćemo prikupiti dovoljno novca za opremanje specijaliziranog laboratorija i da ćemo  svoj djeci olakšati primanje kemoterapije te da će ubuduće biti što manje oboljele djece“, rekla je novinarka Hrvatske televizije Ruža Ištuk koja se javljala na pozive građana.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je rekao kako je u Hrvatskoj  uvijek potrebna solidarnost s onima koji su bolesni, kojima pomoć treba.

„Kad nekom pružiš ruku, toj ruci se možeš nadati kad  će tebi biti potrebna.  Mislim da se cijela Hrvatska sada pokazuje kao solidarna. Kad je teško možemo glave staviti skupa, to je dobro, to je šansa za cijeli narod“, ustvrdio je Bernardić.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić je rekla kako je zahvalna za svaki humanitarni projekt, jer je to dobar način da se upotpuni onaj prostor kad su redovna državna sredstva nedostatna.

„Po meni to ima neku veliku vrijednost, to je senzibiliziranje javnosti. Kad neki put pomislimo da smo zaboravili na prave ljudske vrijednosti , onda je uspjeh ovakvih akcija iznenađujući, pokazuje se da u našoj državi ima jako dobrih srca“, rekla je ministrica Murganić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio je da je ponosan na plemenitu reakciju hrvatskog naroda.

„Bilo je jako puno poziva građana. Uistinu možemo biti ponosni na hrvatski  narod i toliku plemenitost. Oni koji nemaju daju i mislim da taj duh plemenitosti, darivanja je nešto što je kroz povijest sačuvalo Hrvate, a vjerujem da će i kroz  budućnost biti tako“, izjavio je ministar Kujundžić

Glumac Robert  Kurbaša ocijenio je kako je svaka akcija za društveno dobro hvalevrijedna.

„Ljudi su osjetljivi na ovakve teme i bez obzira što i sami nemaju uvijek daju. Ovo su trenuci u kojima i mi kao  javne osobe moramo, imamo obvezu sudjelovati“, poručio je Kurbaša.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRT, Uz nas niste sami, VJERUJ U LJUBAV, humanitarni koncert, humanitarna akcija