Mojbiz

EKOLOGIJA: Obama i EU pozivaju Trumpa da se drži klimatskog sporazuma

Prije preuzimanja dužnosti, predsjednik Donald Trump je poručio da će izaći iz sporazuma kojeg je u prosincu 2015.na summitu o klimi COP21 u Parizu potpisalo gotovo 200 zemalja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak kako vjeruje da će SAD po pitanju klimatskih promjena nastaviti ići "u pravom smjeru", iako bi se taj proces u mandatu sadašnje administracije mogao usporiti, a Washington je na poštivanje Pariškog sporazuma o klimi pozvala i Europska unija.

Prije preuzimanja dužnosti, predsjednik Donald Trump je poručio da će izaći iz sporazuma kojeg je u prosincu 2015.na summitu o klimi COP21 u Parizu potpisalo gotovo 200 zemalja.

Pozdravljen kao prvi globalni klimatski sporazum koji obvezuje bogate i siromašne zemlje na zaustavljanje rasta emisija stakleničkih plinova koji se smatraju uzročnikom zagrijavanja planeta, njegovi potpisnici su se složili da bi se razina zagrijavanja trebala zadržati "znatno ispod dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje", težeći prema 1,5 stupnjeva Celzija.

Trump, koji želi revitalizirati američku industriju ugljena, trebao bi u idućih nekoliko dana objaviti smatra li ništavnim sporazum koji je njegov prethodnik snažno zagovarao i za koji je ustrajno lobirao.

Tek nešto više od tri mjeseca otkako je napustio Bijelu kuću, Obama je na konferenciji o prehrambenoj industriji u Milanu kazao da su klimatske promjene izazov "koji će, kao niti jedan do sada, dramatičnije iscrtati obrise ovog stoljeća", uputivši poziv industrijski najrazvijenijim zemljama, poput SAD-a i Kine, da budu predvodnici u sučeljavanju s tim izazovom.

"S obzirom na trenutnu raspravu koja se vodi u Washingtonu, moguće je da će se politika zaštite okoliša usporiti, ali ja sam uvjeren da će SAD nastaviti ići u pravom smjeru", kazao je Obama.

SAD se obvezao do 2015. smanjiti emisiju stakleničkih plinova između 26 i 28 posto u odnosu na razine iz 2005., no analitičari smatraju da je teško da će Trump to podržati.

EU poziva SAD da ne odustaje od sporazuma o klimi

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini zatražila je od SAD-a da ostane privržen pariškom sporazumu o klimi te nastavi s financiranjem agencija UN-a poput UNICEF-a, UNHCR-a, Svjetskog programa za hranu (WFP) i UNRWA, agencije koja pomaže palestinskim izbjeglicama.

"Klimatske promjene su stvarnost i već utječu na našu sigurnost. Sve je povezano i mi se i dalje nadamo da će SAD pronaći način da ostane privržen pariškom sporazumu", kazala je Mogherini.

Što se UN-ovih agencija tiče, kazala je da je njihov rad ponekad važniji za mir i sigurnost od izdvajanja za vojsku.

"Ključno je da svi nastavimo ulagati u agencije UN-a. One su jednako važne za globalni mir i sigurnost kao i izdvajanje za vojsku - ako ne i važnije", kazala je Mogherini u Vijeću sigurnosti UN-a.

Vlade dobrovoljno izdvajaju za UN-ove agencije, a SAD za mnoge od njih daje najviše novca. Washington također plaća 22 posto temeljnog proračuna UN-a od 5,4 milijarde dolara i 28,5 posto od 7,9 milijardi dolara vrijednog budžeta za mirovne operacije.

Predsjednik Trump je predložio smanjivanje izdvajanja za UN i njegove agencije, a za financiranje mirovnih operacija predlaže ograničenje od 25 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

barrack obama, KLIMA, EKOLOGIJA, donald trump, EU