Hrvatska

VLADIMIR ŠEKS: Sabor bi trebao nastaviti s radom nakon lokalnih izbora. "Vlada fukcionira i tu treba staviti točku na i"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši HDZ-ov predsjednik Sabora Vladimir Šeks ustvrdio je u četvrtak da bi Sabor nakon ostavke Bože Petrova trebao zaključiti sjednicu, a potpredsjednik Sabora najaviti da će sljedeća sjednica biti nakon lokalnih izbora.

"Ministar (Zdravko) Marić je ostao, predsjednik Sabora je dao ostavku i to je jedini logični sljedeći potez koji treba povući", kazao je Šeks novinarima u Hrvatskom saboru.

Dodao je i da se parlamentarna većina testira i utvrđuje, kao što je iznio i predsjednik Ustavnog suda, u postupku povjerenju ili nepovjerenju Vladi ili pojedinim članovima, odnosno u posebnom postupku koji je predviđen Zakonom o Vladi.

"Izjava Petrova je čista politička izjava koja nije utemeljena na Ustavu, ni na zakonu, niti na Poslovniku i treba naći političke odgovornosti kod svih političkih aktera da se ova situacija prevlada. Bilo bi najuputnije da se ova sjednica zaključi i da se sljedeću zakaže za iza lokalnih izbora. Vlada fukcionira i tu treba staviti točku na i", poručio je Šeks kojega se u javnosti u zadnje vrijeme često opisuju kao jednog od političkih mentora premijera Andreja Plenkovića.

Na pitanje kako je HDZ-ov Željko Reiner mogao preuzeti predsjedanje sjednicom nakon Petrovljeve ostavke Šeks je rekao da prema saborskom Poslovniku u slučaju da je predsjednik spriječen na njegovo mjesto stupa potpredsjednik Sabora izabran iz paralmenetarne većine.

"Tri su birana iz redova parlamentarne većine, koja je postojala u vrijeme kada su oni birani i sasvim je legitimno i u skladu s Poslovnikom da jedan od njih poput akademika Reinera zasjedne privremeno u tu stolicu...".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VLADA, SABOR, VLADIMIR ŠEKS, IZBORI