Hrvatska

EUROPSKI POSLOVI: Premijer Plenković krajem ovoga tjedna u Bruxellesu s Tuskom, a potom i Junckerom

U subotu popodne u Bruxellesu će se održati sastanak 27 čelnika zemalja članica EU-a na kojem bi trebali prihvatiti smjernice za pregovore o izlasku Velike Britanije. Premijer Plenković dolazi već u petak u Bruxelles, gdje će se popodne sastati s Tuskom. Bilateralni sastanak s Tuskom u subotu ujutro ima i slovenski premijer Miro Cerar.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastat će se u petak u Bruxellesu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, a u subotu, prije summita o Brexitu, trebao bi se održati kvadrilateralni sastanak na kojem će uz Plenkovića biti slovenski premijer Miro Cerar te Tusk i Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, doznaje se u četvrtak iz europskih izvora.

U subotu popodne u Bruxellesu će se održati sastanak  27 čelnika zemalja članica EU-a na kojem bi trebali prihvatiti smjernice za pregovore o izlasku Velike Britanije. Premijer Plenković dolazi već u petak u Bruxelles, gdje će se popodne sastati s Tuskom. Bilateralni sastanak s Tuskom u subotu ujutro ima i slovenski premijer Miro Cerar.
 
Plenković će u subotu ujutro sudjelovati na sastanku čelnika Europske pučke stranke, a nakon toga bi se trebao održati zajednički sastanak u kojem će osim njega i Cerara sudjelovati Juncker i Tusk.
 
Komisija je u četvrtak potvrdila da je Juncker spreman na rubu summita čelnika EU-a, koji se održava u subotu, razgovarati s premijerima Hrvatske i Slovenije o rješavanja gužva na graničnim prijelazima zbog primjene nove uredbe o sustavnoj kontroli svih putnika na schengenskim granicama, doznaje se u četvrtak od Komisije.
 
U Komisiji su potvrdili da su primili Cerarovo pismo koji je Junckeru pisao tražeći dodatne i konkretne upute kako smanjiti zastoje na slovensko-hrvatskoj granici koji imaju negativne učinke na promet i gospodarstvo, osobito u turističkoj sezoni.
 
U petak će se održati novi sastanak radne skupine za granice u Vijeću EU-a o provedbi novih mjera, koje uključuju fleksibilnost i mogućnost prelaska na ciljane umjesto sustavnih provjera putnika, a na kojem će se razgovarati o bilo kojim otvorenim pitanjima koja se pojavljuju uslijed provedbe uredbe o sustavnim kontrolama.