Regija

'ZBOG FINANCIJA': Zaboravljeni branitelji zaprijetili blokadom FBiH i graničnih prijelaza prema RH

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstavnici Udruge Zaboravljeni branitelji iz Federacije BiH najavili su da će u utorak u 10.00 sati blokirati cijeli entitet i granične prijelaze prema Republici Hrvatskoj zbog neispunjenja njihovih zahtjeva o financijskoj potpori.

 "Sutra (u utorak) u 10 sati blokiramo cijelu Federaciju BiH i sve granične prijelaze neovisno o tome što se dogodilo", rekao je u ponedjeljak u Ljubuškom predsjednik Udruge zaboravljenih branitelja Vlado Marušić.

S više desetaka branitelja Marušić je prosvjedovao u Ljubuškom ispred gradske uprave očekujući da će na svečanu sjednicu u povodu 27. obljetnice od utemeljenja HDZ-a doći predsjednik te stranke Dragan Čović koji je i hrvatski član BiH Predsjedništva.

Čelnik udruge Zaboravljenih branitelja je s kolegama nakon kraćeg okupljanja položio cvijeće i vijence poginulim braniteljima.

Marušić je objasnio da su branitelji htjeli zamoliti Čovića da predstavnicima HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji sutra zasjeda, naloži da na dnevni red stave rezoluciju branitelja.

Osnovni zahtjev iz predložene rezolucije je da razvojačeni branitelji koji su se tijekom proteklog rata u BiH borili u ratu dobiju po 6 maraka za svaki mjesec sudjelovanja na prvoj borbenoj crti te da bude sastavljen nov, jedinstveni registar branitelja.

U nekoliko navrata udruga Zaboravljeni branitelji najavljivala je blokadu cijele Federacije BiH, no najčešće su uspijevali tek blokirati nekoliko graničnih prijelaza između BiH i Republike  Hrvatske na području Hercegovine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

granični prijelazi, branitelji bih