Hrvatska

MARKOV TRG: Premijer Plenković i predsjednik Sabora Petrov s litavskim ministrom o LNG-u i željeznici

Prema vladinu priopćenju, dvojica dužnosnika razgovarala su i o aktualnim projektima željezničkog povezivanja koje provodi Litva s drugim baltičkim zemljama.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Božo Petrov razgovarali su u petak u Zagrebu s litavskim ministrom vanjskih poslova Linasom Linkevičiusom o jačanju suradnje Hrvatske i Litve, uključujući i iskustva te baltičke zemlje u gradnji plutajućeg LNG terminala koji i Hrvatska planira na otoku Krku.

"Posjedujemo značajna iskustva u izgradnji novog plutajućeg LNG terminala u luci Klaipeda na Baltičkom moru, koji je značajno pridonio energetskoj sigurnosti i neovisnosti Litve i susjednih država, a koja možemo podijeliti s Hrvatskom tijekom izgradnje LNG terminala na Krku", rekao je Linkevičius na sastanku s Plenkovićem.

Prema vladinu priopćenju, dvojica dužnosnika razgovarala su i o aktualnim projektima željezničkog povezivanja koje provodi Litva s drugim baltičkim zemljama.

Naglasili su važnost nastavka partnerske suradnje Hrvatske i Litve u okviru EU-a i NATO-a, osobito o potrebi jačanja kolektivne sigurnosti i obrane, priopćila je vlada.

"Hrvatska i Litva dijele zajedničke interese za razvoj energetske, ali i prometne infrastrukture i u tom smislu trebaju intenzivnije surađivati" istaknuo je Petrov prema saborskom priopćenju.

Podsjetio je i na prošlogodišnje otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Vilniusu, glavnom gradu Litve koja je bila druga država, nakon Slovenije, koja je priznala neovisnost Hrvatske 30. srpnja 1991.

Linkevičius je istaknuo značajan doprinos Hrvatske održavanju stabilnosti jugoistočne Europe i podupro politiku proširenja Europske unije te članstvo susjednih zemlja u NATO-u, stoji u priopćenju Sabora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LINAS Linkevičius, LITVA, božo petrov, andrej plenković, nato, eu, LNG TERMINAL