Svijet

DOŠ'O VRAG PO SVOJE: Juncker i nekoliko članova Komisije sljedeći tjedan primaju Georga Sorosa

Juncker će Sorosa primiti u četvrtak, a s njim se sastaju još i prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermmans, potpredsjednik Jyrki Katainen i povjerenica Vera Jourova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker te još tri člana Komisije primit će sljedeći tjedan u Bruxellesu američkog milijardera mađarskog podrijetla Georga Sorosa, s kojima će, između ostaloga, razgovorati o novom mađarskom zakonu koji bi mogao dovesti do zatvaranja Srednjoeuropskog sveučilišta, koje je utemeljio Soros početkom 90-tih, objavila je glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

Juncker će Sorosa primiti u četvrtak, a s njim se sastaju još i prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermmans, potpredsjednik Jyrki Katainen i povjerenica Vera Jourova.

Europska komisija je prije desetak dana zaprijetila Mađarskoj mogućnošću pokretanja postupka protiv nje zbog poteza mađarske vlade koji bi mogli biti protivni zakonima i načelima Europske unije.

Komisija je 12. travnja raspravljala o mađarskom zakonu o visokom obrazovanju, koji bi mogao voditi zatvaranju Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU), o nacrtu zakona o financiranju nevladinih udruga, inicijativi "zaustavimo Bruxelles" te o mađarskom zakonu o azilu.
 
"Dovršit ćemo pravnu analizu što je prije moguće i razmotriti sljedeće pravne korake do kraja mjeseca", rekao je Timmermans.
 
Mađarski je parlament početkom travnja po hitnom postupku izglasao zakon usmjeren protiv Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU). To sveučilište na engleskom jeziku utemeljio je američki milijarder mađarskog podrijetla George Soros nedugo nakon pada komunizma. Posljednjih mjeseci mađarska vlada sve češće napada Sorosa, nazivajući ga neprijateljem Mađarske.
 
S druge strane, mađarski premijer Viktor Orban optužuje Sorosa da podupire ilegalnu imigraciju.

Orban je u jednom intervjuu prije nekoliko dana optužio Sorosa da financira "nebrojene organizacije koje predstavlja kao građanske udruge" te da posjeduje čitavu mrežu koju čine vlastiti glasnogovornici, mediji, suradnici i vlastito sveučilište.

Orban je kazao i kako smatra da se Mađarska mora obraniti protiv takvih i suprotstaviti im se.
 
Orban će u srijedu u Europskom parlamentu u Bruxellesu sudjelovati u raspravi sa zastupnicima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

viktor orban, EU, GEORGE SOROS, Jean Claude Juncker, MAĐARSKA