Hrvatska

HAK: STANJE U PROMETU: Kolnici su mjestimice vlažni i skliski u Slavoniji i Baranji, mogući su odroni zemlje i kamenja

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Piše: PolitikaPlus/HAK

Prekinut je promet na državnoj cesti DC1 između Tušilovića i Slunja kod mjesta Blagaj, zbog prometne nesreće.

Od 07,47 sati samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje. Obilazak za ostala vozila do 5 tona je preko Gračaca i Knina te dalje preko Kistanja i Benkovca prema Zadru (DC59) ili od Knina prema Splitu-DC1; obilazak za autobuse (zbog radova): Knin-DC33-Vrbnik-ŽC6056-Oklaj-ŽC6055-DC59-Očestovo-DC1, a za teretna vozila iznad 5 t: Knin-DC33-Drniš-Tromilja-DC56-Skradin-Bribirske Mostine-DC59 Kistanje-Očestovo-DC1, i obrnuto).

Pozivamo vozače na pojačan oprez, zbog životinja na kolniku, na autocestama:

    A11 u blizini čvora Mraclin (prema dojavi radi se o srni).


Za sav promet zatvorene su državne ceste: DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno. Samo za osobna vozila otvorena je državna cesta DC27 Gračac-Zaton Obrovački.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za: autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i i Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Do 14. srpnja na dionici državne ceste DC1 u Kninu, zbog sanacije mostova Bulin 1 i Bulin 2, vozit će se naizmjence, jednim trakom, a zabranjen je promet vozilima čija ukupna masa prelazi 5 tona. Obilazak za autobuse: Knin-DC33-Vrbnik-ŽC6056-Oklaj-ŽC6055-DC59-Očestovo-DC1, a za teretna vozila: Knin-DC33-Drniš-Tromilja-DC56-Skradin-Bribirske Mostine-DC59 Kistanje-Očestovo-DC1.

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski u Slavoniji i Baranji. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Podsjećamo vozače motornih vozila da i tijekom dana u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, oblačno vrijeme, jaki pljuskovi kiše itd.) voze sa upaljenim dnevnim svjetlima, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Dana 21. travnja 2017. na cestama Primorsko-goranske i Istarske županije vozit će se međunarodna cestovna biciklistička utrke „Tour of Croatia“. Na prometnicama kuda se kreće utrka od 12,55 do 17,07 sati bit će na snazi privremena regulacija prometa. Trasa utrke: Crikvenica – D8 Jadranska magistrala-Bribir – Drivenik – Križišće – Bakarac – Bakar – A7 Sveti Kuzam – Orehovica – A8 Matulji – Učka – D44 Lupoglav – Buzet – Ponte Porton – Brtonigla-Umag – Jadranska – Savudrijska ulica –Fratrici - Barboj - Savudrijska ulica – Umag.
Dana 21. travnja od 14 do 15 sati bit će zatvorena dionica autoceste A7 između čvorova Orehovica i Matulji u smjeru GP Rupa, zbog biciklističke utrke "Tour of Croatia". Korisnike molimo za strpljenje i razumijevanje.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na cestama: ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac i ŽC5203 Dobroselo-Brotnja.

Radovi na autocestama:

    A2 Zagreb-Macelj između Zaprešića i Zaboka promet teče dvosmjerno od 20. +300 do 18. +100 km;
    A4 Goričan-Zagreb zatvoreni su: izlazni krak čvora Popovec iz smjera Varaždina prema Popovcu te ulazni krak čvora Kraljevečki Novaki iz smjera Sesveta i Dugog Sela (istoka) u smjeru čvora Ivanja Reka (zapada); na pristupnoj cesti čvora Popovec (DC29-A4) promet teče naizmjence (semafori), a u zoni radova čvora Kraljevečki Novaki u oba smjera prometuje se suženim kolnikom;
    A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Orehovica i Čavle na vijaduktu Svilno vozi se dvosmjerno;
    na Istarskom ipsilonu na dionici čvor Lupoglav-tunel Učka promet teče naizmjence uz semafore.

Za sav promet zatvorene su ceste:

    DC1 kroz Lučko i Stupnik,
    DC6 Glina-granični prijelaz Dvor,
    Jadranska magistrala kroz Posedarje (DC8);
    DC225 nadvožnjak čvora Jarek između Podsuseda i Zaprešića;
    ŽC3106 Klinča Selo (DC1)-Kupinec (DC36).

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:

    DC1 u mjestima Klinča Sela, Mostanje i Tušilović;
    DC24 Bračak-Bedekovčina; DC24 od Zlatar Bistrice prema Konjščini vozi se usporeno (ograničenje brzine 30 km/h zbog oštećenog kolnika);
    DC28 čvor Cugovec-Sveti Ivan Žabno;
    DC29 u mjestu Mače;
    DC8 Jadranskoj magistrali: između Kaštel Starog i Kaštel Gomilice, u Podstrani, na dionicama Orsula-Dubac, Zaton Doli-Bistrina i kod raskrižja Srebreno;
    DC34 Valpovo-Josipovac, obilaznica Valpova;
    DC66 u Opatiji na Novoj cesti, te dionica Pula-Most Raša, na raskrižju s nerazvrstanom cestom za Radeki Polje u naselju Loborika i u naselju Marčana;
    DC206 Valentinovo-Petrovsko;
    DC225 Zaprešić-Prigorje Brdovečko u Zaprešiću;
    DC62 Veliki Prolog-Metković zbog sanacije Mosta Metković.

Uz povoljne vremenske uvjete u prometu je sve više mopedista, motociklista i biciklista, pa sve sudionike pozivamo na dodatni oprez, posebice prilikom uključivanja u promet ili prestrojavanja iz traka u trak.

Hrvatski autoklub organizira preventivno-sigurnosnu akciju Dani tehničke ispravnosti motocikala od 18. do 22. travnja 2017.god. U svim stanicama za tehnički pregled u Republici Hrvatskoj vozači mogu obaviti besplatan tehnički pregled (ukoliko u tom razdoblju ne moraju na redoviti tehnički pregled radi registracije motocikla). Tehnička ispravnost vozila jedan je od ključnih čimbenika sigurnosti cestovnog prometa, pa očekujemo veliki odaziv.