Svijet

NEOSULTAN U DIPLOMATSKOJ AKCIJI: Erdogan će sredinom svibnja posjetiti SAD

Erdogan je za tursku informativnu mrežu A News rekao da će se s Trumpom susresti u prigodi svog putovanja u SAD planiranog odmah nakon posjeta Kini 15. svibnja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da će se sredinom svibnja sastati s američkim kolegom Donaldom Trumpom u Sjedinjenim Državama, prvi put od njegova ulaska u Bijelu kuću.

Erdogan je za tursku informativnu mrežu A News rekao da će se s Trumpom susresti u prigodi svog putovanja u SAD planiranog odmah nakon posjeta Kini 15. svibnja.

"Nadam se da će taj razgovor u četiri oka u SAD-u u svibnju udariti temelje za čvršću suradnju", izjavio je Erdogan.

Dvojica čelnika trebaju razgovarati o stanju u Siriji i o turskom zahtjevu za izručenje imama Fethullaha Guelena koji živi u SAD-u. Ta su dva pitanja kvarila veze Turske i SAD-a zadnjih mjeseci.

"Siguran sam da će Trump učiniti ono što je predsjednik Barack (Obama) propustio", rekao je Erdogan za A News, u vezi sa zahtjevom za Guelenovo izručenje koje je dosad bilo mrtvo slovo na papiru.

Turske vlasti tvrde da je Guelen organizirao pokušaj državnog udara 15. srpnja 2016., što ovaj odlučno niječe.

Prije susreta s Trumpom Erdogan treba posjetiti Rusiju gdje će se 3. svibnja sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom, objavila su turska glasila.

Turski predsjednik je u tom razgovoru reagirao i na kritike nakon pobjede na referendumu o jačanju svojih ovlasti održanom u nedjelju na kojemu je tijesno pobijedio i koji oporba osporava.

"To je gotova stvar", kazao je turski predsjednik, podsjetivši da je izborno povjerenstvo odbilo zahtjeve oporbenih stranaka za poništenje referenduma.

Nakon te neuvjerljive pobjede Trump je bio među prvim stranim čelnicima koji su čestitali Erdoganu na pobjedi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Recep Tayyip Erdogan, turska, sad, amerika, donald trump