Mojbiz

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA: Potpredsjednica Vlade Martina Dalić susrela se s Angelom Gurriom

Potpredsjednica Dalić tom je prigodom istaknula kako je temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske premijer Plenković uputio pismo namjere o pristupanju Republike Hrvatske u punopravno članstvo Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

Piše: PolitikaPlus

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić boravi u Parizu gdje je danas održala sastanak s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurriom, kao i sa članovima  Vijeća OECD-a (veleposlanicima država članica OECD-a).
 
Potpredsjednica Dalić  tom je prigodom istaknula kako je temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske premijer Plenković uputio pismo namjere o pristupanju Republike Hrvatske u punopravno članstvo Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).
 
„Pristupanje OECD-u je dug i zahtjevan proces, ali vjerujem kako ćemo vrijednosti koje OECD promiče prenijeti i u naše neposredno susjedstvo, kako bismo postigli jaču političku i gospodarsku stabilnost, ali i višu razinu sigurnosti u regiji. Uz to, Hrvatska može pružiti OECD-u dodanu vrijednost u područjima u kojima ima veliko iskustvo, tradiciju i komparativnu prednost", rekla je.
 
„Hrvatska će nastaviti suradnju s OECD-om kroz sudjelovanje u različitim radnim tijelima te kroz pristupanje OECD-ovim pravnim instrumentima dok će istovremeno nastaviti provoditi svoj nacionalni program reformi", rekla je potpredsjednica Dalić te istaknula neke od najznačajnijih segmenata toga programa.
 
Rekla je kako je Vlada Republike Hrvatske od samog početka svog mandata započela provedbu reforme usmjerene na promicanje održivog rasta, poboljšanje poslovne i investicijske klime, povećanje zaposlenosti i osiguravanje makroekonomske stabilnosti. Istaknula je kako je oporavak hrvatskog gospodarstva intenziviran u 2016. godini, kada su pozitivni ekonomski trendovi rezultirali godišnjim rastom BDP-a od 2,9% , koji je u posljednjem tromjesečju 2016. bio jedan od najviših među zemljama članicama EU.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske uputila je pismo namjere o pristupanju Republike Hrvatske u punopravno članstvo Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) u siječnju ove godine.  OECD je međunarodna organizacija koja okuplja države najrazvijenijih gospodarstava svijeta. Ciljevi OECD-a su podizanje životnog standarda, povećanje zaposlenosti, održanje financijske stabilnosti, podrška održivom razvitku te općem rastu svjetske trgovine. OECD ima 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta.
 
Proces pristupanja OECD-u započinje pozivanjem pojedine države u članstvo, nakon čega OECD izrađuje pristupni plan s kriterijima koje država mora ispuniti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

martina dalić, OECD, MINISTARSTVO GOSPODARSTVA PODUZETNIŠTVA I OBRTA, VLADA