Mojbiz

'MI SMO PREUGLEDNI DA BISMO SE JAVLJALI NA NATJEČAJE': Alvarez III odbio Ramljaka

Piše: PolitikaPlus

Antonio Alvarez III, kratkotrajni šef restrukturiranja Agrokora kojeg su postavile ruske banke, prema svemu sudeći, završio je svoj angažman u najvećem hrvatskom koncernu.

Kako doznaje Jutarnji list njegova se tvrtka Alvarez & Marsal nije niti odazvala na poziv koji je Ante Ramljak, Vladin izvanredni povjerenik u Agrokoru, odaslao na adrese niza međunarodnih konzultantskih kuća specijaliziranih za restrukturiranje. Time su se potvrdile najave iz krugova Alvarezovih suradnika, prema kojima tvrtka Alvarez & Marsal “nema običaj javljati se ni na kakve ‘tendere’, nego očekuje da ih se pozove”. Ili, kako je to nedavno objasnio jedan naš sugovornik iz Alvarezova tima, “oni su jednostavno preveliki i previše poznati” da bi sudjelovali u natjecanju za odabir konzultanata koji će pomagati u bilo čijem, pa tako i Agrokorovu restrukturiranju.

Prema novim neslužbenim informacijama, Ramljak je pozive za dostavljanje ponuda za sudjelovanjem u restrukturiranju Agrokora uputio na adrese šest velikih konzultanstkih kuća specijaliziranih za taj posao.

Osim Alvarez & Marsala, pozive su dobili i FTI Consulting, AlixPartners, McKinsey, BCG i KPMG. Alvarez & Marsal nije se ni odazvao na poziv, a FTI Consulting se, otkriva sugovornik,Jutarnjeg lista, zahvalio na ponudi pravdajući se da bi bio u sukobu interesa, budući da surađuje s jednom od banaka s kojom je Agrokor u poslovnim odnosima.

Ipak, čini se da u ovom trenutku najbolje izglede za dobivanje posla ima tvrtka AlixPartners. Razlog je jednostavan: ta konzultantska kuća ima i najbolje reference u spašavanju kompanija koje su se našle na rubu provalije, i to diljem svijeta. U fokusu rada AlixPartnersa i inače je restrukturiranje posrnulih tvrtki. Među klijentima su im bili i veliki trgovački lanci.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Antonio Alvarez III, agrokor