Svijet

AUSTRALIJA: Šest velikih rijeka dosegnulo rekordne vodostaje koji i dalje rastu,dvoje mrtvih, tisuće kućanstava pogođene poplavama

Piše: PolitikaPlus/Hina

Deseci tisuća Australaca bore se u subotu s poplavama izazvanima ciklonom koji je poharao istočnu obalu, uništavao ceste i mostove te ubio dvoje ljudi.

Zona razaranja ciklona Debbie proteže se tisuću kilometara od tropskih otoka u Queenslandu i Gold Coastu do farmi u državi New South Wales. Bez struje je ostalo više od 100.000 kućanstava.

Šest velikih rijeka dosegnulo je rekordne vodostaje koji i dalje rastu, objavio je meteorološki zavod.

Sirene za uzbunu oglasile su se u nekoliko gradova, nakon čega su se ljudi počeli penjati na krovove poplavljenih kuća čekajući pomoć, no spasilačke službe teško dolaze zbog jakog vjetra i vode koja se brzo kreće ulicama.

U policiju kažu da su u petak pronašli trupla dviju žena, prvih prijavljenih žrtava ciklona Debbie koji se u utorak razornom snagom obrušio na sjeveroistok Australije.

Jedna je pronađena na poplavljenom imanju, a druga je izvučena iz automobila koji je voda odnijela s mosta.

Vlasti strahuju da bi moglo biti još žrtava kako razina vode nastavlja rasti.

Ciklon četvrte kategorije, jedna manje od maksimalnih pet, pogodio je državu Queensland snažnim vjetrovima, poplavama i jakim pljuskovima uništavajući turističke resorte, rušeći dalekovode i zatvarajući rudnike ugljena.

Brojni su turisti ostali zaglavljeni na otocima i u gradovima, zatvoreno je više od 2000 škola i otkazani su brojni letovi. 

Javnim službenicima naređeno je da idu kući, a turističke atrakcije poput tematskog parka Sea World su zatvorene.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POPLAVE, CIKLON, AUSTRALIJA